Utroligt, men sandt: I kan godt være lykkelige uden sex

De fleste vil nok påstå, at et forhold uden sex er et dødt forhold. Men sådan behøver det langt fra at være for alle, forklarer eksperter.
Et parforhold kan sagtens være både godt og velfungerende uden sex.
Et parforhold kan sagtens være både godt og velfungerende uden sex. Foto: Scanpix

Der findes mange forhold, hvor sex er en sjældenhed og det forbindes ofte med noget negativt. Men sådan behøver det langt fra at være, hvis du ser på det med andre øjne, skriver kk.no.

Et forhold kan godt være rart, solidt og kærligt uden sex.

Faktisk viser undersøgelser fra 2013, at to procent af alle danske ægteskaber er sexløse og 20 procent har sex med deres partner færre end ti gange på et år. Men de par skal ikke skamme sig eller føle sig forkerte, siger sexolog Randi Gjessing:

- Hvis begge parter er enige om, at det er i orden med lidt sex, så er det jo faktisk helt fint.

Vi har ikke alle samme behov

Sexolog Siv Gamnes forklarer dertil, at det naturligvis ofte er sex, der adskiller et parforhold fra et venskab. For med din partner deler du noget intimt, sårbarhed, nøgenhed og det fysiske nærvær.

Men hun påpeger samtidig, at sådan er det bare ikke per automatik for alle forhold. Vi er nemlig alle født med forskellige seksuelle behov. Nogen ønsker meget sex, andre lidt og enkelte er slet ikke interesseret i sex.

- Hvis to personer finder sammen og har et lige så lille behov for sex, går det sandsynligvis fint for dem, siger hun.

Travlhed tager over

Det store problem opstår først den dag, hvor den ene har mere lyst til sex end den anden. Her er det ofte kvinder, der føler sig under pres.

Men det er synd og spild af god sex, hvis lysten en gang har været der, for så findes den stadig et sted … den er bare pakket væk til fordel for andre ting i hverdagen. Og er den pakket væk, ja så handler det om at prioritere den del af livet, mener sexologerne.

Det er altså kun et problem med sex-fri forhold, hvis partnerne ikke er enige om tørken. Er de derimod det, ja så kan de leve et lige så lykkeligt og tilfredsstillende liv som alle andre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.