Utilfreds DF'er til ministre efter samråd: I svarede ikke på mine spørgsmål!

Dansk Folkepartis Liselott Blixt savnede konkrete svar fra de to ministre, der i dag var kaldt i samråd om botilbud.
Dansk Folkepartis Lielott Blixt mente ikke, at ministrene svarede på hendes spørgsmål på dagens samråd om bosteder.
Dansk Folkepartis Lielott Blixt mente ikke, at ministrene svarede på hendes spørgsmål på dagens samråd om bosteder. Foto: Scanpix/arkiv

Fem måneder er gået, siden en 57-årig sosu-assistent blev dræbt af en psykisk syg beboer på det kommunale bosted Center Lindegården i Roskilde.

Drabet, der var det femte siden 2012, har endnu en gang sat gang i debatten om forholdene for både ansatte og beboere på landets botilbud.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) var torsdag kaldt i samråd af Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Her skulle de blandt andet svare på, hvordan det sikres, at regioner og kommuner har en ensartet opfattelse af ansvarsfordelingen

Efter drabet på Lindegården pegede Københavns Kommune og Region Sjælland nemlig fingre ad hinanden.

Men Dansk Folkepartis sundheds- og psykiatriordfører Liselott Blixt var efter samrådet ikke blevet klogere på, hvordan man sikrer en tydelig ansvarsfordeling.  

- Jeg stillede tre-fire gange spørgsmål om ansvarsfordelingen. Hvordan ministerene ville sikre, at man levede op til det i kommunen og regionen. Og jeg bad også min DF-kollega stille samme spørgsmål. Det fik jeg ikke svar på, siger Liselott BLixt til Avisen.dk.

Hun fortæller, at hun efter samrådet har stillet det som et skriftligt spørgsmål til ministrene. 

- Vi bliver nødt til at have en klokkeklar linje, selvom ministeren mente, at det vidste alle, siger Liselott Blixt.

Ny type botilbud

Ministrene skulle på samrådet også forholde sig til et forslag fra blandt andet Socialdemokratiet om, hvorvidt der er behov for en ny type institution, som kan rumme de borgere, der ikke er plads til i psykiatrien, men som er for syge og farlige til at komme ud i de kommunale tilbud. Det et noget, som Kommunernes Landsforening (KL) op til samrådet i dag har været ude at slå på tromme for.

- Det er interessant. Det er præcis det, arbejdsgruppen ser på, lød det blandt andet fra Karen Ellemann og henviste dermed til den arbejdsgruppe, som netop nu er i fuld gang med at udarbejde forslag til, hvordan forholdene på landets bosteder sikres.

Det vækker glæde hos Socialdemokratiets socialordfører.

- Det virker som om, at det i en eller anden udstrækning er lykkedes os at få overbevidst regeringen om, at det er en god idé at lave en ny institutionstype, som kan samle op på den gruppe af beboere, som er for tunge til at være på bostederne og som har brug for meget større psykiatrisk hjælp end det, de får i dag. Så langt så godt, siger Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun savner dog fortsat en bedre kortlægning af området.

I Dansk Folkeparti er Liselott Blixt ikke nødvendig vis sikker på, at en ny type bosted er vejen frem.

- Spørgsmålet er, om det er nødvendigt, hvis vi sikrer, at man kan komme i behandling og blive i behandling, når man har brug for det. Er det nødvendigt, hvis vi sikrer, at vi har forskellige botyper, så man visiterer forskellige steder hen? spørger hun retorisk.

Forhandlinger i efteråret

I arbejdsgruppen, som regeringen har nedsat, sidder repræsentanter fra både KL, Danske Regioner, sundhedsministeriet, social- og indenrigsministeriet, justitsministeriet og finansministeriet. Ved udgangen af august fremlægger gruppen konkrete løsningsforslag. Ambitionen er at starte de politiske forhandlinger kort herefter, lød det fra Karen Ellemann på samrådet. 

- Vi ser det som en del af efterårets satspuljeforhandlinger. Forebyggelse af tragiske hændelser på botilbud er en helt central prioritet for regeringen, sagde hun blandt andet.

Og Liselott Blixt er positiv over for de kommende politiske forhandlinger.

- Jeg er positiv over for, at der kan komme noget konkret ud af forhandlinger denne gang. At man tager det alvorligt, og at der nu for en gang skyld sker noget. Der skete ikke noget sidste gang med Saxenhøj, siger Liselott Blixt og henviser til det dobbeltdrab, der skete på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing i 2014.

Og fra regeringens side anerkender man, at der er behov for nye løsninger på området. Det slog sundhedsministeren fast på samrådet.

- Vi ankerkender, at der er behov for løsninger. Og vi overvejer, at der kan være behov for nye løsninger, som vi ikke har i dag, lød det fra Sophie Løhde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.