Utah vil genindføre henrettelse ved skydning

Utah kan blive den første delstat, der igen tillader dødsdomme at blive eksekveret ved at skyde den dømte.
Sprøjten med gift skal erstattes af skud, når dødsdømte i den amerikanske delstat Utah fremover skal henrettes, mener et flertal af delstatens politikere. Arkivfoto
Sprøjten med gift skal erstattes af skud, når dødsdømte i den amerikanske delstat Utah fremover skal henrettes, mener et flertal af delstatens politikere. Arkivfoto Foto: Colourbox/free

Henrettelser af dødsdømte skal igen kunne ske ved skydning i den amerikanske delstat Utah, hvis dødssprøjter ikke er tilgængelige.

De mener et flertal i delstatens to folkevalgte kamre.

Såfremt guvernøren underskriver lovforslaget, bliver Utah den første delstat i USA, der genindfører denne form for henrettelse.

Guvernøren, republikaneren Gary Herbert, har ikke indikeret, om han vil godkende forslaget.

Før Utah i 2004 begyndte at anvende giftsprøjter, var skydning i mange år den mest anvendte måde at henrette dødsdømte på.

Mange internationale medicinalselskaber har af etiske årsager stoppet salget eller indstillet produktionen af lægemidler, som er blevet anvendt i amerikanske fængsler til at eksekvere dødsdomme.

Flere henrettelser er gået skævt det seneste år. Ifølge kritikere fordi fængselsmyndighederne har anvendt eksperimentelle giftblandinger.

I Ohio, Arizona og Oklahoma har dødsdømte været udsat for tilsyneladende smertefulde og langtrukne henrettelser. Tilhængere af at genindføre skydning som henrettelsesmetode siger, at det er mere humant.

Ifølge manden bag lovforslaget i Utah, republikaneren Paul Ray, varer det typisk tre til fem sekunder, før en person, der bliver skudt, dør.

- De forbløder hurtigt, siger han.

I Missouri og Wyoming har politikere også foreslået, at dødsstraf skal eksekveres ved skydning.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.