USA's økonomi buldrer frem i tredje kvartal

USA's kraftige økonomiske vækst fortsætter, mens Europa fortsat roder rundt med nulvækst.
Mens indkomsterne fortsætter med at stige kraftigt for de allerrigeste i USA, så falder reallønnen for millioner af amerikanere.
Mens indkomsterne fortsætter med at stige kraftigt for de allerrigeste i USA, så falder reallønnen for millioner af amerikanere. Foto: Colourbox/free

USA's økonomi voksede i tredje kvartal med et tempo, der kan få europæiske ledere til at skamme sig.

3,5 procent lød det, fra USA's handelsministerium, og det er mere end forventet.

Det kommer oven på et stærkt andet kvartal, hvor væksten var på 4,6 procent.

Efter finanskrisen i 2008 skrumpede økonomierne i både USA og Europa, men EU-landene har i modsætning til USA ikke kunnet sætte gang i økonomien.

Mange økonomer tilskriver den amerikanske succes en mere offensiv regeringsudpumpning af penge og en aktiv politik fra den amerikanske centralbank gennem massive opkøb af statsobligationer.

Ingen af delene er sket i Europa, og det er ifølge de samme økonomer årsag til, at EU-landene er tæt på nulvækst og deflation.

For kort tid siden stoppede centralbanken i Washington sine massive opkøb, og det var et signal fra banken om, at USA er gennem krisen, og at økonomien er selvkørende.

USA's problem er, at væksten ikke kommer alle til gavn. Mens indkomsterne fortsætter med at stige kraftigt for de allerrigeste i USA, så falder reallønnen for millioner af amerikanere.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.