USA vil tillade transkønnede at trække i militæruniform

Pentagon bekræfter, at der snart kommer en afgørelse om at ophæve forbud mod transkønnede soldater.
Den tidligere amerikanske soldat Danny Ingram var en af de første personer, der blev smidt ud af militæret på grund af "dont ask, don't tell"-princippet. Han har siden modtaget militær hæder. Snart får transkønnede måske også mulighed for at tjene i det amerikanske militær.
Den tidligere amerikanske soldat Danny Ingram var en af de første personer, der blev smidt ud af militæret på grund af "dont ask, don't tell"-princippet. Han har siden modtaget militær hæder. Snart får transkønnede måske også mulighed for at tjene i det amerikanske militær. Foto: John Bazemore/AP

Det amerikanske forsvarsministerium vil snart ophæve sit forbud mod, at erklærede transkønnede personer kan gøre tjeneste i militæret. Det skriver flere aviser.

At transkønnede får mulighed for at gøre tjeneste i USA's væbnede styrker, er et nyt fremskridt for seksuelle minoriteter i det amerikanske forsvar.

For fem år siden tillod forsvarsministeriet, at militærfolk, der var homoseksuelle, åbent kunne stå frem.

Dermed blev der gjort op med en mangeårig personalepolitik kendt som "Don't ask, don't tell", hvor bøsser og lesbiske soldater ikke kunne tale om deres seksualitet.

Avisen USAToday skriver, at Pentagon kommer med en udtalelse om transkønnede 1. juli. De forskellige værn får derefter op til et år til at føre den nye politik ud i livet.

Peter Cook, pressetalsmand i Pentagon, vil ikke bekræfte avisens oplysninger, men han siger, at en afgørelse ventes "snart".

I 2015 beordrede den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, at alle funktioner i forsvaret - også i kamptropperne - skulle stå åbne for kvinder.

Kongresmedlem Steny Hoyer glæder sig over, at der nu også bliver plads til transkønnede.

- At forbuddet ophæves er et vigtigt skridt i retning af ligestilling for LGBT-personer (lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner, red.) i landet. Det vil styrke forsvaret, fordi aspiranter ikke afvises eller føler sig uønsket på grund af deres kønsidentitet, siger Hoyer.

Tilhængere af lige rettigheder for transkønnede er begejstrede.

- Vores transkønnede medlemmer af forsvaret og deres familier drager et lettelsens suk, siger Ashley Broadway-Mack, præsident for organisationen American Military Partner Association, ifølge Reuters.

The National Center for Transgender Equality skønner, at 15.000 transkønnede gør tjeneste i det amerikanske militær.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.