USA vil bevæbne irakiske stammefolk med skydevåben

Pentagon vi bruge 150 millioner kroner til våbenhjælp til irakiske stammefolk, der kæmper mod Islamisk Stat.
USA planlægger at forsyne sunnimuslimske stammefolk i Iraks Anbar-provins med våben i kampen mod de voldelige ekstremister i Islamisk Stat (IS). Her er IS-militante fotograferet tidligere i år ved Falluja i Anbar.
USA planlægger at forsyne sunnimuslimske stammefolk i Iraks Anbar-provins med våben i kampen mod de voldelige ekstremister i Islamisk Stat (IS). Her er IS-militante fotograferet tidligere i år ved Falluja i Anbar. Foto: Uncredited/AP

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, er i gang med at sammensætte en pakke, der skal hjælpe irakere og kurdere i kampen mod Islamisk Stat.

Det fremgår af dokumenter, som Pentagon udarbejder til Kongressen i Washington.

Ifølge dokumenterne omfatter hjælpen blandt andet en pakke på 24,1 millioner dollar, omkring 150 millioner kroner, som skal bruges til at indkøbe blandt andet AK-47-rifler og morterer til sunnimuslimske stammer, der i Irak kæmper imod den islamiske oprørsbevægelse Islamisk Stat.

De 24,1 millioner dollar er en del af en samlet pakke på 1,6 milliarder dollar, som skal afsættes til at hjælpe også kurdiske og irakiske styrker.

Der vil, fremgår det af papirerne, være fokus på træning.

Men Reuters påpeger, at hjælpen til de irakiske stammer understreger den vigtighed, som Pentagon lægger i at hjælpe de sunnimuslimske stammer. Forsvarsministeriet advarer om konsekvenserne, hvis stammerne ikke hjælpes.

- Udruster vi ikke stammerne, vil de fortsat være tøvende ved aktivt at gå imod Isil (Islamisk Stat red.), hedder det.

Videre hedder det, at al hjælp vil blive givet "med, af eller igennem" Iraks regering.

Pentagon noterer sig også, at irakiske styrker ikke er særligt velkomne i Anbar-provinsen, der ligger nord og vest for Iraks hovedstad, Bagdad.

Flertallet i Irak er shiamuslimsk, men Anbar er overvejende sunnimuslimsk i lighed med oprørerne i Islamisk Stat, der har sat sig på en del af Anbar og et syrisk område, der grænser op til Anbar-provinsen.

USA har et mindre antal militærrådgivere i Anbar-provinsen og håber, at de sunnimuslimske stammefolk kan blive en mere formel del af de irakiske sikkerhedsstyrker.

/ritzau/Reuters


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.