USA-valg kan sende ekstra milliard til danske rederier

Med Hillary Clinton som præsident vil chancen for øget frihandel stige, vurderer Danmarks Rederiforening.
Danske rederiet som Maersk Line hiver milliarder af eksportkroner til Danmark ved at sejle gods for amerikanske virksomheder. Og markedet kan blive endnu større med en ny amerikansk præsident, der er venlig stemt over for frihandel.
Danske rederiet som Maersk Line hiver milliarder af eksportkroner til Danmark ved at sejle gods for amerikanske virksomheder. Og markedet kan blive endnu større med en ny amerikansk præsident, der er venlig stemt over for frihandel. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Det er ikke helt uden betydning for danske rederier, hvem der bliver den næste amerikanske præsident.

Danmarks Rederiforening skønner, at danske rederiers eksport kan øges med henholdsvis 500 millioner kroner og 750 millioner kroner, hvis frihandelsaftalerne TPP (der gælder Stillehavsområdet) og TTIP (der er en aftale mellem USA og EU) bliver vedtaget.

Det gør de imidlertid kun, hvis den kommende præsident siger god for dem, og der er forskel på de to kandidaters holdning til frihandel.

- Donald Trump er den mest kritiske over for frihandelsaftaler, mens Hillary Clinton er mere nuanceret og mere afdæmpet.

- Vores forventning er, at hun vil lægge sig i samme spor som Obama-administrationen, når alt kommer til alt.

- Derfor vil chancen for, at aftalerne bliver til noget, nok være størst med hende som præsident, siger underdirektør Jacob K. Clasen.

Han understreger, at det langt fra er givet, at frihandelsaftalerne bliver til noget, hvis Clinton vinder valget.

- Der er mange parter, som har noget at skulle have sagt, og der er ingen garanti for, at kongressen eller for den sags skyld EU siger ja til en aftale.

- Men man kan omvendt sige, at hvis ikke den amerikanske præsident er med, så bliver de i hvert fald ikke til noget, siger Jacob K. Clasen.

Han og mange andre brancheorganisationer kan derfor se frem til en stor lobbyopgave, hvis Donald Trump bliver valgt.

- Vi håber på, at han vil lytte til gode argumenter, selv om det ser svært ud.

- Men vi og andre støtter af frihandel vil fortsætte med at argumentere for, at alle - og ikke kun erhvervslivet får gavn af en sådan aftale, siger underdirektøren.

USA er de danske rederiers næststørste marked efter Kina, og søtransport af gods er en større post i eksportstatistikken end medicinalindustrien.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.