USA kritiserer Ortegas jordskredssejr i Nicaragua

Nicaraguas præsident har spændt ben for oppositionens kandidater op vil præsidentvalget, mener USA.
Nicaraguas præsident hedder fortsat Daniel Ortega.
Nicaraguas præsident hedder fortsat Daniel Ortega. Foto: Oswaldo Rivas/Reuters

Daniel Ortega sikrede sig mandag aften lokal tid sin tredje præsidentperiode i Nicaragua med en stor margin til sin nærmeste rival ved præsidentvalget.

Med 99.8 procent af stemmerne optalt har den 70-årige tidligere marxist opnået 72,5 procent af stemmerne.

Det oplyser en kilde fra den nationale valgkomité ifølge AFP.

Ortegas nærmeste rival, Maximo Rodriguez, der står i spidsen for det højreorienterede parti Liberal Constitutionalist Party, fik kun opbakning fra 15 procent af vælgerne.

Daniel Ortega kan i sin næste præsidentperiode glæde sig over at have sin kone, Rosario Murillo, ved sin side som landets vicepræsident.

Ortega har regeret landet i 20 af de seneste 37 år og er blevet kritiseret for at have udnyttet domstolene til at begrænse oppositionens magt.

Ortegas modstander kalder valget "en farce". En kritik der møder opbakning fra USA.

- Den nicaraguanske regering har afsporet oppositionens kandidater til præsidentposten, begrænset den nationale overvågning af valget og har begrænset den demokratiske proces, siger en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium.

Andre lande i Latinamerika har dog ønsket Ortega tillykke med sejren. Det drejer sig blandt andet om Cuba, Venezuela og El Salvador, der også er ledet af venstreorienterede regeringer.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.