USA frigiver seks Guantanamo-fanger
Fire syrere, en tuneser og en palæstinenser er blevet fløjet til Sydamerika, oplyser Pentagon.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
USA løslader seks fanger fra Guantanamo.
USA løslader seks fanger fra Guantanamo. Foto: Ben Fox/AP


USA overlader seks mænd, som har siddet indespærret i Guantanamo-fængslet i over 10 år, til Uruguay, som vil give dem et nyt hjem i Sydamerika.

- Fire syrere, en tuneser og en palæstinenser er blevet fløjet til Sydamerika i et amerikansk militærfly, oplyser USA's forsvarsministerium.

- Gruppen på seks mænd er den største, som har forladt fangelejren i den amerikanske flådebase i Cuba siden 2009.

Præsident José Mujica, som selv har siddet fængslet under frygtelige forhold i 10 år, vil give fangerne opholdstilladelse i Uruguay på et humanitært grundlag.

Præsident Barack Obama lovede at lukke fangelejren, da han kom til magten for seks år siden, men det er ikke sket - blandt andet på grund af modstand i Kongressen. Men det har samtidig været et stort problem at finde ud af, hvor fangerne skulle frigives.

Over halvdelen af de fanger, der sad i fangecentret på Guantanamo-basen, er i princippet blevet erklæret klar til løsladelse, men USA har ingen steder at sende dem hen, da deres hjemlande er ustabile og usikre for dem, oplyste BBC i denne uge.

Pentagon siger, at der stadig sidder 136 fanger i fængslet.

Fangerne har ikke fået prøvet deres sager ved en domstol, og USA er blevet stærkt kritiseret i det internationale samfund for behandlingen af fangerne i Guantanamolejren.

I sidste måned citerede avisen Wall Street Journal kilder i Det Hvide Hus for at sige, at Obama vil have lukket fængslet, inden hans embedsperiode udløber i 2016.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.