USA advarede Tyrkiet om krudt og kugler

De tyrkiske myndigheder fik besked, inden amerikanerne hjalp kurdere i Kobani med våben og nødhjælp.
Tyrkiet var advaret, før amerikanerne begyndte at kaste våben ned til kurderne i Kobani.
Tyrkiet var advaret, før amerikanerne begyndte at kaste våben ned til kurderne i Kobani. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Amerikanernes nedkastning af krudt og kugler til syriske kurdere i Kobani fandt først sted, efter at både udenrigsminister John Kerry og præsident Barack Obama havde lovet tyrkerne, at der ikke var grund til bekymring.

- Vi talte med de tyrkiske myndigheder. Det gjorde jeg, og det gjorde præsidenten - for at gøre det meget, meget klart, at dette ikke var et skifte i amerikansk politik. Det er en krisesituation, siger Kerry.

Det amerikanske militær meddelte søndag, at dets fly havde kastet mindre våben, ammunition og medicinsk udstyr, som det havde fået af de kurdiske myndigheder i Irak, ned til krigerne i Kobani.

Den tyrkiske regering har været meget forbeholden med at involvere sig i konflikten i Syrien, hvor jihadister fra Islamisk Stat (IS) bekriger kurderne i Kobani - blot få kilometer fra grænsen til Tyrkiet.

Tyrkerne er særdeles kritiske overfor den kurdiske milits i Kobani, da den har tætte bånd til Kurdistans Arbejderparti, PKK, som Tyrkiet har været i strid med i mange år.

Tidligere mandag proklamerede Tyrkiet ikke desto mindre, at man nu vil hjælpe irakiske kurdere med at nå frem til Kobani, så de kan hjælpe i kampen mod IS.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.