Uret tikker for arbejdsløse Bent: "Det er helt vanvittigt, det skal være sådan"

Bent Larsen skal finde mindst 73 timers arbejde, hvis han ikke skal miste 1.000 kroner om måneden i kontanthjælp fra oktober.
Bent Larsen har haft hårde år, hvor han mistede begge sine børn og kæmpede med sygdom og arbejdsløshed. Hans drøm er at arbejde med hunde.
Bent Larsen har haft hårde år, hvor han mistede begge sine børn og kæmpede med sygdom og arbejdsløshed. Hans drøm er at arbejde med hunde. Foto: Mette Lauth

Uret tikker for Bent Larsen. Han er 53 år og havde sidst job i 2008. Han har aldrig fået en uddannelse, men han har knoklet i sin tid på arbejdsmarkedet. 

Han har høstet, kørt traktor, været kranfører, kabelgraver og langturschauffør for et hav af firmaer. Han har spulet raffinaderitanke - og meget andet. Men finanskrisen satte en stopper for hans arbejdsliv. Sygdom og en frygtelig familietragedie gjorde sit til at sætte hans tilværelse på pause.

De seneste år har han været på kontanthjælp. Har han ikke har udført 113 timers almindeligt lønarbejde inden 1. oktober, mister han 1.000 kroner om måneden.

Det skyldes den såkaldte 225-timers regel, der trådte i kraft 1. april. Det første halve år, mens den indføres, kræves der 113 timers arbejde af personer, der får integrationsydelse, kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

Indtil videre har op mod 49.000 mennesker fået varsling om, at de skal opfylde arbejdskravet før 1. oktober.    

Ved du hvad? Jeg vil bare arbejde. Sådan har jeg altid haft det. Når der ikke var job som langturschauffør tog jeg bare noget andet. Jeg var sgu ligeglad. Jeg vil bare gerne arbejde
Bent Larsen

Sådan et brev har Bent Larsen også fået. Nu har han halvanden måned til at finde 73 timer. Ellers vil hans kontanthjælp falde til 9.968 kroner før skat.  

- Det er svært nok at få det til at hænge sammen, som det er. Så jeg håber da, at jeg kan undgå at få mindre, siger Bent Larsen.

Som det er nu, får han cirka 7.4000 udbetalt. Det meste går til at betale huslejen for hans etværelseslejlighed udenfor Kalundborg. Den koster op mod 4.000 kroner med forbrug.

'Men der er ikke rigtigt noget arbejde herude'

Bent Larsen har indtil videre samlet 40 timer ved at arbejde for en lokal virksomhed, som jobcentret i Kalundborg henviste ham til.

Han har ringet til alle, han kender og kørt rundt på sin knallert og besøgt virksomheder for at fortælle dem, at han kan komme med det samme, hvis de mangler arbejdskraft bare en dag.

- Men der er ikke rigtigt noget arbejde herude. Det ved jeg også fra de andre, jeg kender fra det netværk, jeg er med i for folk på kontanthjælp. Jobcenteret har heller ikke noget i øjeblikket, siger han.

Han har lige haft besøg af et ægtepar fra omgangskredsen. De er begge er på kontanthjælp og kæmper også for at få skrabet de 113 timer sammen.

- De snakker om at blive skilt, for hvis de ikke finder arbejdstimerne, så mister de 14.000 kroner om måneden i kontanthjælp, og de har børn, siger Bent Larsen.

Mistede sine børn 

Han har en del af slås med ud over arbejdsløsheden. Han har haft tre diskusprolapser og er opereret for de to. Selvom det går godt nok, er hårdt fysisk arbejde i flere dage stadig en udfordring.

Oveni kæmper han stadig med at komme ovenpå, efter han mistede begge sine teenage-børn i en trafikulykke i 2010.

- Jeg gik fuldstændig ned. Jeg havde aldrig troet, det ville ske for mig sådan psykisk. Men jeg var helt nede. Jeg måtte flytte fra min kæreste og efterlade hunden der, og jeg begyndte at drikke for meget, siger han.

Årene efter har været en hård kamp for ham. Men det er gået fremad, efter han fik en ny socialrådgiver, der troede på ham og støttede ham, og han kom med i et projekt for kontanthjælpsmodtagere.

Bent Larsen har igen fået en hund, den treårige Rex, som er en kæmpeglæde for ham hver dag. Hunden omtaler han som 'sin eneste luksus'. 

Nu skal Bent Larsen begynde på et kursus for ledige.

- Min selvtillid har det stadig ikke godt efter ulykken. Det håber jeg, at kurset kan hjælpe med, siger han.

Hvis Bent Larsen ikke finder arbejdstimerne inden 1. oktober, skal han starte forfra og optjene 225 timer, inden han kan få de 1.000 kroner mere om måneden igen.

- Det er helt vanvittigt, at det skal være sådan. Det betyder jo også, at jeg må tænke mig mere om, før jeg starter knallerten og kører ud for at søge arbejde, for det koster penge hver gang, siger Bent Larsen.

Allerhelst vil han helt ud af kontanthjælpssystemet.

- Ved du hvad? Jeg vil bare arbejde. Sådan har jeg altid haft det. Når der ikke var job som langturschauffør, tog jeg bare noget andet. Jeg var sgu ligeglad. Jeg vil bare gerne arbejde, siger Bent Larsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.