Ups, det var en fejl: Svensk skræklæge havde frit spil i Danmark

En øjenlæge, der har fejlbehandlet over 100 mennesker i Sverige, kunne frit arbejde i Danmark på grund af en teknisk fejl i Sundhedsstyrelsens register.
Over 100 patienter risikerede at miste synet, da de blev fejlopererede af øjenlægen (der dog ikke er personen på billedet).
Over 100 patienter risikerede at miste synet, da de blev fejlopererede af øjenlægen (der dog ikke er personen på billedet). Scanpix / arkiv

Tekniske problemer har flere gange betydet, at Sundhedsstyrelsens autorisationsregister måtte sættes på standby. Det kan ifølge styrelsen være forklaringen på, hvorfor hovedpersonen i en af Sveriges værste sager om behandlingssjusk indtil for to dage siden stod registreret til at have dansk autorisation.
Det skriver Ekstra Bladet i dag.

I 2003 mistede den svenske øjenlæge Christian Samander sin autorisation i Sverige. Sagen var så grotesk, at den flittigt blev dækket af de svenske medier.

'Efter at have fejlbehandlet over 100 patienter og være blevet anmeldt af tolv kolleger, mister øjenlægen Christian Samander nu sin autorisation. Adskillige patienter har lidt af komplikationer som følge af hans forkerte diagnoser og forkerte operationer.' skrev det svenske medie Dagens Nyheter dengang om sagen.

Alligevel fremgik det indtil for to dage siden af autorisationsregisteret, at Christian Samander fortsat havde autorisation til at arbejde som øjenlæge i Danmark. Det er nemlig først, da Ekstra Bladet torsdag gør Sundhedsstyrelsen opmærksom på sagen, at man fjerner Samanders navn fra det danske autorisationsregister.

- Vi har en øjenlæge, som har fejlbehandlet over 100 patienter med risiko for, at de mister synet, og han kan på et hvilket som helst tidspunkt slå sig ned som privatpraktiserende øjenlæge i Danmark uden at nogen fører tilsyn med ham. For slår man ham op i autorisationsregisteret vil der stå, at han er autoriseret - og der vil ikke være nogen anmærkninger, siger Kent Kristensen til Ekstra Bladet.

Hos Sundhedsstyrelsen siger Anette Lykke Petri, der er chef for Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn, at Christian Samanders danske autorisation blev taget, men at man blot glemte at registrere det i autorisationsregisteret.

- Men det hjælper jo ikke meget, hvis han søger arbejde på et dansk sygehus. For de vil slå op i autorisationsregisteret, og her står han som autoriseret og 100 procent pletfri?

- Den pointe kan jeg sagtens følge. Men det, jeg kan sige, er, at vi har haft nogle tilfælde af tekniske problemer med autorisationsregisteret, hvor man har måtte sætte registeret på standby. Det kan være det, der er gået galt, siger Anette Lykke Petri.

Hun kan samtidig ikke garantere, at de tekniske problemer ikke har betydet, at man har glemt at registrere andre lægers autorisationsfratagelse.

Ekstra Bladet har besøgt fire adresse i Malmø, som Chrisitan Samander har haft tilknytning til. Men det er ikke lykkedes at få lægen i tale.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.