Uønsket som kollega: Vi gider ikke de kronisk psykisk syge

Hver fjerde danske lønmodtager ønsker ikke at have en kollega med anden etnisk baggrund. Endnu færre har lyst til at arbejde sammen med person med en psykisk lidelse, viser ny SFI-undersøgelse.
Den nye undersøgelse viser, at 39 procent af landets lønmodtagere i høj eller nogen grad er betænkelige ved at skulle arbejde sammen med en person, der lider af skizofreni eller manio-depressivitet.
Den nye undersøgelse viser, at 39 procent af landets lønmodtagere i høj eller nogen grad er betænkelige ved at skulle arbejde sammen med en person, der lider af skizofreni eller manio-depressivitet. Sigrid Nygaard/Scanpix

Sygdommen sidder i hjernen og kan ikke ses. Alligevel kan det brændemærke, når man har en kronisk psykisk lidelse. Mange bliver i høj grad uønsket som kollega, viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Næsten fire ud af ti danske lønmodtagere er i høj eller nogen grad betænkelige ved at skulle arbejde sammen med et menneske, der er skizofren eller manio-depressiv. Det viser undersøgelsen fra SFI, der siden 1999 er kommet med en årlig kortlægning af danske virksomheders sociale engagement og arbejdspladsens rummelighed.

Seniorforsker Helle Holt har været med til at lave undersøgelsen, og hun siger til Avisen.dk, at modstanden mod at arbejde sammen med en person med en kronisk psykisk lidelse i høj grad skyldes usikkerhed.

- Det er meget få mennesker, der har oplevet at have en kollega med en svær psykisk lidelse. Men de mennesker, der har oplevet det, er mere positive. Alle er usikre over for det ukendte. Jo mere man ved, jo mere tolerant bliver man, siger Helle Holt.

Stress og depression er accepteret

Hun peger på, at det er permanente psykiske lidelser, lønmodtagerne er skeptiske overfor. Stress og depression er til gengæld ikke noget, der opfattes som problematisk.

- Der findes nok ikke mange arbejdspladser, hvor der ikke har været en stress-sygemelding, og i takt med den store udbredelse er usikkerheden forsvundet, siger hun.

Der er ifølge undersøgelsen en stor sammenhæng mellem lønmodtagernes alder og skepsis. De yngre mest negative over for kollegaer med skizofreni og manio-depressivitet. Omvendt har køn og uddannelses-baggrund ingen indflydelse på forholdet til personer med en psykisk lidelse.

Etniske kolleger skræmmer også

I år er de danske lønmodtagere for første gang blevet spurgt om deres holdning til ansættelse af personer med en anden etnisk baggrund end dansk med manglende danskkundskaber. Denne gruppe er 24 procent af landets lønmodtagere negative over for at blive kollega med.

Undersøgelsen fremhæver, at de unge i højere grad end de ældre er mere positive over for kollegaer med anden etnisk baggrund end dansk.

Forfatterne bag undersøgelsen vurderer, at det kan hænge sammen med, at unge oftere har mødt personer med anden etnisk baggrund end dansk med dårlige danskkundskaber.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.