Unnis datter dræbt på Utøya: Arbejdet blev trivielt

Unni Espeland Marcussens datter var den sidste, der blev dræbt, da Breivik gik i land på Utøya.
Unni Espeland Marcussens datter Andrine Bakkene Espeland, blev skudt og dræbt som den sidste på Utøya. Hun blev 16 år.
Unni Espeland Marcussens datter Andrine Bakkene Espeland, blev skudt og dræbt som den sidste på Utøya. Hun blev 16 år. Foto: Dennis Lehmann/arkiv/Scanpix

Onsdag er det fire år siden, at Anders Breivik gik ombord på MS Thorbjørn og sejlede til øen Utøya i Tyrisfjorden ved Oslo, hvor han slog 69 mennesker ihjel.

På firsårsdagen for det frygtelige angreb er de pårørende til de omkomne stadig dybt påvirkede. 51 procent af forældrene til de unge mennesker er således ikke kommet tilbage i arbejde på samme niveau som før angrebet.

Det skriver den norske avis Aftenposten på baggrund af en netop offentliggjort undersøgelse, af de pårørende til ofrene.

En af dem er Unni Espeland Marcussen, som blev nødt til at opgive arbejdet på grund af sorg. Datteren Andrine Bakkene Espeland, blev skudt og dræbt som den sidste på Utøya. Hun blev 16 år.

Indtil datterens død havde Unni Espeland Marcussen altid haft arbejde, og hun forsøgte også at vende tilbage til sit job på en skole.

"Det blev trivielt"

- Jeg kan huske, at jeg sad i møder, og folk diskuterede, om ungerne måtte klatre i træer eller ej. Der indså jeg, at jeg ikke orkede mere. Jeg kunne ikke forholde mig til det. Det blev så trivielt, siger hun til Aftenposten.

Hun forlod jobbet og begyndte i stedet at studere vejledning på deltid – en rolle hun i forvejen kendte til fra sin tid som leder for en støttegruppe for andre, der har mistet.

Senere forsøgte hun sig som rådgiver for skolerne i byen Sarpsborg, men heller ikke det, kunne hun overskue.

Undersøgelsen peger samtidig på, at de to ud af tre forældre til de dræbte har betydelige symptomer på posttraumatisk stresssyndrom (PTSD).

- Det er ikke vanskeligt at forstå, at så mange fortsat lider. Tallene ligner dem, man så blandt de efterladte forældre tre et halvt år efter terrorangrebet 11. september i USA, siger Kari Dyregrov til Aftenposten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.