Unge vil ikke være selvstændige: Giv os fast løn og kantineordning

Unge danskere er på en absolut sidsteplads i Europa, når der måles på andelen af selvstændige, viser ny EU-undersøgelse. Selv om de oplever færre barrierer for at stifte egen virksomhed, har de ikke nogen drøm om at få foden under eget bord.
Unge danskere er på en absolut sidsteplads i Europa, når der måles på andelen af selvstændige.
Unge danskere er på en absolut sidsteplads i Europa, når der måles på andelen af selvstændige. Foto: Uffe Weng/Scanpix

Danske unge gider ikke starte egen virksomhed. De vil hellere have et arbejde med fast løn, arbejdstid, kantineordning og en solid pensionsopsparing!

En ny undersøgelse fra EU-forskningsinstitutionen Eurofound af iværksætteri i medlemslandene viser, at Danmark er det land i Europa, hvor den mindste andel af unge mellem 15 og 29 år har foden under eget bord og driver selvstændig virksomhed, skriver Ugebrevet A4.

Kun lidt over to procent i aldersgruppen er sprunget ud som selvstændige, mens over 15 procent af 15-29-årige har taget springet i sydeuropæiske lande som Italien og Grækenland. Gennemsnittet for de 28 EU-lande er lidt over seks procent.

Ingen ændring på vej

Og ikke meget tyder på, at det mønster vil ændre sig. Når unge i aldersgruppen 15-34 år på tværs af EU-landene bliver spurgt, om de finder det attraktivt at blive selvstændige, er det under en tredjedel af danskerne – 31 procent – der svarer ’ja’.

I EU som helhed gælder det halvdelen – 49 procent – af de unge. I en del af medlemslandene går over 60 procent i aldersgruppen rundt med en drøm om at få foden under eget bord.

Danmark er simpelthen et land, der er gennemsyret af en lønmodtagermentalitet, fastslår formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø.

- Vi bliver opdraget i en lønmodtagerkultur, hvor vi får at vide, at dét at starte virksomhed er dumt og risikabelt. Og statistikken taler også imod det. To ud af tre, der etablerer ny virksomhed, må lukke inden for tre år, siger han.

Samtidig kan danske unge ganske gratis tage lange uddannelser, som kvalificerer til godt betalt lønarbejde, i modsætning til jævnaldrende i mange af de øvrige europæiske lande, som må starte noget selv, hvis de har ambitioner, påpeger Christian Walther Øyrabø.

Lønmodtagerland

Politikerne på begge fløje er meget på linje med Dansk Iværksætterforening.

Det er godt, at vi har unge, der er parate til at tage lange uddannelser for at kunne levere kvalificeret arbejdskraft til eksisterende virksomheder. Men også bremsende for den fremtidige vækst i samfundet, at så få er parate til at stå på egne ben, mener både Socialdemokraternes erhvervsordfører, Thomas Jensen, og hans kollega i Venstre, Jakob Engel-Schmidt.

- Ja, ingen tvivl om, at Danmark i løbet af det 20. århundrede har udviklet sig til et lønmodtagerland med en lønmodtagerkultur. Og det er godt. Men samtidig kan jeg også se udfordringen i den internationale konkurrence og behovet for nye ideer, der kan transformeres til nye produkter, services og dermed også nye arbejdspladser, siger Thomas Jensen til Ugebrevet A4.

Derfor mener Socialdemokraternes erhvervsordfører heller ikke, at tal som Eurofounds er til at leve med.

- Vi skal sørge for, at langt flere unge er klædt på til at kaste sig ud i det at være iværksættere, siger Thomas Jensen.

Konkret har regeringen i sit seneste vækstudspil sat penge af til at give entreprenørskab og iværksætteri en mere fremtrædende plads i uddannelsessystemet, så flere unge kan få inspiration til at starte egen virksomhed, påpeger han.

Jakob Engel-Schmidt fra Venstre anerkender, at der siden krisens start har været et øget fokus på iværksætteri både fra politikernes og erhvervslivets side og han både tror og håber på, at det vil føre til et vendepunkt.

- Min generation er opvokset med det lyksalige i at kunne tage en lang videregående uddannelse og arbejde for andre. Helst fra 8 til 16 og med frokostpause kokken tolv og en fast lønseddel. Intet i vores uddannelsessystem eller kultur har motiveret folk til at vælge alternative karrierespor og skabe deres egne job. Men siden krisen har der været fokus på at skabe nyt og tænke innovativt. Derfor er min klare forventning, at de kommende generationer vil have en helt anden holdning til iværksætteri, siger han til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.