Unge vælger kontanthjælpen fra: Gider ikke samle affald

Det er især de unge, som lige har færdiggjort gymnasiet, der ikke er interesserede i at skulle ud i et såkaldt nyttejob, og derfor dropper de altså kontanthjælpen.

Op mod halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne i Kolding springer fra, når kommunen sender dem ud og samle affald for pengene.

Det er især de unge, som lige har færdiggjort gymnasiet, der ikke er interesserede i at skulle ud i et såkaldt nyttejob, og derfor dropper de altså kontanthjælpen.

Det siger formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune, Mette Balsby.

- Så har man måske en forhåbning om, at man kan ligge hjemme på sofaen ved mor. Hun laver mad, og man får penge ind på kontoen hver måned, og så går det rigtig godt. Men sådan er virkeligheden bare ikke.

Mette Balsby er glad for at en del unge vælger nyttejobbet fra og i stedet finder et arbejde eller starter på en uddannelse.

- Jeg er faktisk ret stolt af, at vi får vendt nogen i døren. Og jeg ved, at der er nogen, der ikke møder op af den grund alene, siger udvalgsformanden til DR Trekanten.

Kolding Kommune har lige nu 80 kontanthjælpsmodtagere, som er i nyttejob, ud af dem er 58 uddannelsesparate unge.

En analyse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at nyttejob mere end fordobler sandsynligheden for at folk finder et arbejde eller går i gang med en uddannelse.

Og i eksempelvis Billund Kommune kan jobcenterchef Inger Skibbild Bønding sagtens genkende billedet med at en del unge ret hurtigt finder ud af, at de ikke vil deltage i en nytteindsats.

- Flere vælger at sige: Hvis jeg skal arbejde 37 timer i et nyttejob, så kan jeg ligeså godt finde et ordinært job, som jeg får løn for.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.