Unge uden uddannelse ender i fængsel

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger, at nye tal tal "viser med ulykkelig tydelighed, at det oftest er sociale problemer, der leder til en kriminel løbebane".
- Vi er langtfra i mål og slet ikke tilfredse. Så vi skal være endnu bedre til at forebygge og sikre bedre opvækstbetingelser, siger Frederiksen til Politiken.
- Vi er langtfra i mål og slet ikke tilfredse. Så vi skal være endnu bedre til at forebygge og sikre bedre opvækstbetingelser, siger Frederiksen til Politiken. Simon Læssøe/Scanpix

En meget stor del af de unge, som får en kriminel løbebane, har ingen uddannelse. Faktisk er det hele otte af ti 25-29-årige i fængslerne, som kun har en uddannelse fra folkeskolen, skriver Politiken mandag. Til sammenligning er det kun to af ti blandt de ikkekriminelle, der kun har gået i Folkeskole.

Det viser tal fra Justitsministeriet og Danmarks Statistik.

Og det understreger, at gruppen har brug for særlig hjælp, mener Inge Bryderup, professor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet:

- Det er de mest socialt udsatte, som ender i fængsel. De har haft det svært med folkeskolen, og folkeskolen har haft det svært med dem. Uddannelse er afgørende for, at man kan blive selvforsørgende, og betydningen er større end tidligere, hvor de unge kunne få et ufaglært arbejde, siger hun til Politiken.

Professor Inge Bryderup foreslår, at der indføres et 11. skoleår for at forbedre socialt udsattes folkeskoleuddannelse:

- Det ville give dem en ny chance, og ofte er de motiverede og vil rigtig gerne lære, for realiteterne begynder at gå op for dem. Det kan man se de steder, hvor der laves intensive forløb for 16-17-årige, siger hun til Politiken.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) siger, at "tallene viser med ulykkelig tydelighed, at det oftest er sociale problemer, der leder til en kriminel løbebane". Hun glæder sig dog over, at ungdomskriminaliteten generelt falder: Antallet af mistanker og sigtelser mod 10-17-årige er næsten halveret fra 2006-2013. Samtidig stiger antallet af unge med uddannelse.

- Men vi er langtfra i mål og slet ikke tilfredse. Så vi skal være endnu bedre til at forebygge og sikre bedre opvækstbetingelser, siger Frederiksen til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.