Unge frygter pinlig optræden mere end kræft

Unges frygt for fulde dumheder er større end deres frygt for kræft.
Danske unge drikker uden frygt for sundhedsmæssige konsekvenser.
Danske unge drikker uden frygt for sundhedsmæssige konsekvenser. Foto: Colourbox/free

Skrumpelever, brystkræft og tarmproblemer bekymrer ikke de unge i samme grad som at brække sig foran kammeraterne eller kysse med den forkerte.

Otte ud af ti unge mener ikke, deres alkoholforbrug er en risiko for helbredet. Til gengæld angiver en femtedel af de unge, at pinlige situationer kan få dem til at holde sig til sodavand.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden. De unge tænker generelt slet ikke over de sundhedsmæssige risici ved alkoholindtagelse, vurderer seniorforsker Jeanette Østergaard fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Det der bekymre de unge, når de drikker kan være, om man kommer til at brækker sig foran de andre. At man er sammen med den forkerte, eller hvis man dummer sig på andre måder. De sundhedsmæssige konsekvenser spiller slet ikke ind, siger hun til Newspaq.

Hun slår fast, at alkoholen fylder meget hos de unge, fordi den er tæt forbundet med samvær.

- Alkohol betyder rigtigt meget for de unge. Ikke fordi de ønsker at drikke sig fulde, men fordi det er blevet den måde man er sammen på. Det gør det svært at komme ud af, for det er blevet en naturlig måde at være sammen på, fortæller Jeanette Østergaard.

Men de unges tætte omgang med alkohol kan komme til at give dem problemer i fremtiden, lyder dommen fra Anne Tjønneland, der er forsker i sammenhæng mellem alkohol og livsstil til Newspaq.

- Man har i lang tid kendt til de sundhedsmæssige problemer ved alkohol, skrumpelever og skader på bugspytkirtlen og tarmsystemet. Men i løbet af de seneste år har man også fundet en sammenhæng mellem alkohol og kræftsygdomme som kræft i struben, spiserøret og i særdeleshed brystkræft.

De unges manglende opmærksomhed på emnet et spørgsmål om vidensformidling, mener Anne Tjønneland.

- Vi har ikke været gode nok til at oplyse de unge. Mange unge tror, at alkohol ikke har nogen betydning, hvis de bare holder op med at drikke i god tid, men der har vi undersøgelser, der, især for kvinder, viser at det ikke er tilfældet, forklarer Anne Tjønneland.

Hun henviser til forskning, der viser, at der kun skal små mængder alkohol til, før risikoen for brystkræft stiger. Især i perioden indtil kvinderne får deres første barn, er de særligt udsatte.

- Hver genstand man drikker om dagen forhøjer risikoen for at udvikle brystkræft med ti procent. Det er i forvejen en lille risiko, men hvis man gennemsnitligt drikker tre genstande om ugen, stiger risikoen for brystkræft med 30 procent, forklarer hun.

Undersøgelsen bygger på svar fra 2000 unge mellem 15-25 fordelt på hele landet.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.