Unge dømt for at dele nøgenfotos af kvinder

Billeder af unge kvinder blev delt på internettet i en fil kaldet "Bitch Bible". Nu er bagmændene dømt.
Unge piger kunne finde nøgenbilleder af dem selv, efter to unge drenge havde gemt dem og samlet dem i en tilgængelig fil.
Unge piger kunne finde nøgenbilleder af dem selv, efter to unge drenge havde gemt dem og samlet dem i en tilgængelig fil. Foto: Colourbox/free

To mænd på 17 år har i Retten i Nykøbing Falster fået betingede fængselsstraffe for at have udbredt nøgenbilleder af unge kvinder.

De to 17-årige havde samlet cirka 60 billeder af teenagepiger i en elektronisk pdf-fil på 18 sider, der blev kaldt for "Bitch Bible".

De nu dømte mænd gjorde derefter filen tilgængelig for et større antal personer, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet spredte billederne sig herefter eksplosivt, især på ungdomsuddannelser og -institutioner.

I flere tilfælde havde de unge kvinder på billederne selv sendt fotos af sig selv til unge mænd i rent private sammenhænge - blandt andet via det sociale medie Snapchat. Herefter har modtageren gemt billedet.

- Det er øjensynligt en opfattelse hos mange unge, at når man først har modtaget et sådant foto, så kan man offentliggøre det uden strafferetslige konsekvenser. Men sådan fungerer det altså ikke.

- Det er uberettiget videresendelse af fotos og i visse tilfælde blufærdighedskrænkelse, lyder det fra politiet.

De to mænd fik henholdsvis 14 og 30 dages betinget fængsel. Den ene blev også dømt for at krænke kvindernes blufærdighed.

Anklagerfuldmægtig Kristine Thorndahl advarer kvinder mod overhovedet at sende intime billeder til nogen.

- Lad være med at sende private billeder, I ikke vil se på internettet. Det er umådeligt svært at kontrollere. Så tænk jer om, før I sender eller på anden måde deler et billede af jer selv.

- Det drejer sig blot om et enkelt klik, før vores privatliv bliver udstillet til offentligt skue, siger hun i pressemeddelelsen.

Fænomenet med at dele nøgenbilleder af for eksempel sin ekskæreste er ikke helt nyt og kaldes "hævnporno".

I Danmark er det mest kendte eksempel "Viborg-mappen", som er delt tusindvis af gange og indeholder intime billeder af piger helt ned til 13 år.

Tidligere på måneden blev en 28-årig amerikaner idømt 18 års fængsel i USA for at have drevet en hjemmeside, hvor mænd kunne offentliggøre nøgenbilleder af deres ekskærester.

Ville kvinderne have billederne fjernet, blev de afkrævet pengebeløb på op til 2400 kroner.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.