Ung liberal: "Tynde skal ikke betale fedes operationer"

Der er ingen fornuft i, at fællesskabet betaler for overvægtige menneskers fedmeoperationer, mener medlem af Liberal Alliance Ungdom.
Foto: Scanpix/arkiv

De tynde skal ikke betale de fedes operationer.

Det mener Magnus Denlow, bestyrelsesmedlem i Liberal Alliance Ungdom i Hillerød.

”Jeg er en klar fortaler for prævention mod overvægt, men at kliniske indgreb mod fedme skal tillægges den offentlige regning, er mig uforstående. Det, der kan undre, er, at skatteyderne ikke råber op i protest. For hvorfor i alverden skal befolkningen betale for et problem, som de overvægtige kan klare selv, hvis de vel at mærke gider tage sig sammen til det?” skriver han i et debatindlæg i Politiken med overskriften "Den enkelte burde da selv betale for sin fedmeoperation."

Han forklarer, at han ikke ser skævt til nogle mennesker, og at man selv bestemmer, om man vil købe aftensmad i Irma eller på McDonald’s. Man skal bare tage konsekvenserne af de valg, man foretager i ens liv.

Vil virke præventivt

"Spiser man fire cheeseburgere om dagen, er man heller ikke i tvivl om, at der skal noget motion til at få det til at gå op i en større enhed. Det bør derfor ikke være de tyndes opgave at skulle betale de fedes operationer, når de selv kan klare problemet ved motion. Der er selvfølgelig tale om ekstreme tilfælde, hvor en operation er nødvendig, og det er der selvfølgelig heller ikke noget videre problem i," skriver han.

Magnus Denlow mener, at overvægtige mister motivationen til at tabe sig, når der er mulighed for at få en fedmeoperation.

"Hvis staten derimod stopper tilbuddet om de gratis fedmeoperationer, mener jeg, at det i høj grad vil virke motiverende for folk til at holde sig selv i form. Det vil dermed i det lange løb også virke præventivt mod fedme.”

AFSTEMNING
Slut med fedmeoperation?
Skal staten stoppe tilbuddet om fedmeoperationer?

Ja - det vil tilskynde overvægtige til at gøre noget tidligere
21%
Nej - det kan have alvorlige konsekvenser. Ikke alle kan betale
54%
Hmm - ikke i ekstreme tilfælde. Måske skal operations-kravene skærpes?
25%
1158 har stemt indtil videre
Sluttede:  31-10-2015 00:00

Hvornår er fedme-kirurgi aktuel?

Fedmeoperationer udføres kun på mennesker, der er ekstremt overvægtige eller svært overvægtige og har fået sundhedsproblemer som følge af overvægten, dvs. har følgesygdomme til overvægten.

Lægen, som henviser til en sådan operation, skal anse det som meget lidt sandsynligt, at vedkommende formår at komme ned i vægt på anden måde end ved kirurgi. Det vil sige, at man har fået kostvejledning, prøvet diæt, motion osv.

Man skal opfylde følgende kriterier:
Kropsmasseindeks (BMI) skal være over 35, og man skal samtidigt have fedmerelaterede sygdomme som kan bedres ved vægttab:

- Søvnapnø

- Diabetes type 2

- Forhøjet blodtryk

- Slidgigt i hofter/knæ

- Polycystisk ovariesyndrom

Kropsmasseindeks (BMI) over 50 uden, at man samtidigt har fedmerelaterede sygdomme

Aldersgrænse: Nedre grænse er 25 år. For patienter over 60 år kan operation være indiceret efter en særlig vurdering af risici versus fordele

Man må ikke have et alkohol- eller medicinmisbrug eller alvorlig psykisk sygdom.

Der må ikke være sygdomme i, eller tidligere større operationer på, spiserør, mavesæk, tyndtarm eller svære hjerte-/lungesymptomer og leverlidelser.

Man skal være motiveret og være i stand til at samarbejde

Kilde: Sundhed.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.