Ung elektriker: "Det er enormt sjovt at være i faget nu"

Ledigheden blandt elektrikere skraber bunden. Det gør det ekstra sjovt at være elektriker, fortæller 27-årige Søren Jensen, som fik sit svendebrev netop som finanskrisen for alvor gjorde ondt på elbranchen.
- Der er masser af spændende ting, man kan lave som elektriker nu, og det er rigtig let at finde arbejde, siger 27-årige Søren Jensen. Lige nu er der nemlig fuld fart på elbranchen.
- Der er masser af spændende ting, man kan lave som elektriker nu, og det er rigtig let at finde arbejde, siger 27-årige Søren Jensen. Lige nu er der nemlig fuld fart på elbranchen. Foto: Benjamin Rothenborg Vibe

Vil du have jobgaranti? Så skal du skynde dig forbi den nærmeste erhvervsskole og melde dig til elektrikeruddannelsen. For som Avisen.dk i dag kan for fortælle, er der fuld beskæftigelse blandt elektrikerne. Kun lidt over 1 procent står nemlig uden arbejde.

Den slags gør det kun endnu sjovere at være elektriker. Det fortæller 27-årige Søren Jensen fra København, som har været udlært i fem år.

- Jeg vil helt klart anbefale elektrikerfaget til andre. Det er enormt sjovt at være i faget nu. Der er masser af spændende ting, man kan lave som elektriker nu, og det er rigtig let at finde arbejde. Og så er det et fag, hvor man hele tiden er tvunget til at følge med udviklingen, fortæller Søren Jensen til Avisen.dk.

Han har sin daglig gang i firmaet Uggerly Installation, som har omkring 250 ansatte. Det sidste halve år har Søren Jensen trods sin unge alder været tillidsmand for 10-15 af kollegerne.

- Det sker næppe, at man får at vide, at nu er der sgu ikke mere arbejde.
Søren Jensen, elektriker

Brand, overvågning og netværk

I dag handler elektrikerfaget nemlig om meget mere end bare at trække ledninger. Derfor arbejder Søren Jensen også med at installere brandalarmer, avanceret adgangskontrol, overvågningskameraer og trådløse netværk. Både opgaverne og mulighederne som elektriker er mange.

- Det sker næppe, at man får at vide, at nu er der sgu ikke mere arbejde. Og er man i et firma, hvor man ikke trives, er der mange andre, der gerne vil tage imod, fortæller Søren Jensen.

- Man fik måske lov til at være med til et lille projekt i nogle måneder, og så var man ude igen og skulle finde noget nyt. Det var svært at bide sig fast.
Søren Jensen, elektriker

Hårdt under krisen

At så få elektrikere står uden job, giver tryghed i tilværelsen. Sådan var det imidlertid ikke i 2011, da Søren Jensen og mange andre fik svendebrevet i hånden og skulle søge arbejde. Dengang havde finanskrisen for alvor bidt sig fast i elfaget, hvor 7 procent var arbejdsløse. Selvom andre fag var langt hårdere ramt, gav det også uro blandt elektrikerne.

- Dengang kunne man virkelig mærke det, og man blev kastet meget mere rundt mellem firmaerne. Man fik måske lov til at være med til et lille projekt i nogle måneder, og så var man ude igen og skulle finde noget nyt. Det var svært at bide sig fast, husker Søren Jensen.

- Det er væsentligt sjovere nu, griner han.

Praktikjernet er varmt

I dag har Søren Jensen nemlig været i firmaet i godt halvandet år. Selvom han har sit på det tørre, håber han, at arbejdsgiverne vil hjælpe de kommende elektrikere, som er i skolepraktik lige nu.

- Man kan godt mærke, at krisen har været hård for firmaerne, for de har ikke taget de lærlinge ind, som der egentlig har været behov for. Jeg håber, at de har lært af lektien. Man skal smede, mens jernet er varmt, og det er det altså nu, siger Søren Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.