Undrende vælger: Hvordan er I et alternativ?

Sofie Amalie Dollerup er til paneldebat og undrer sig over, at Alternativets spidskandidat i København nærmest ikke siger noget, man kan være uenig i.
"Hun var ikke rigtig uenig med nogen på noget tidspunkt. Hvordan er det så et alternativ?" siger Sofie Amalie Dollerup om Alternativets integrationsordfører Uzma Ahmed.
"Hun var ikke rigtig uenig med nogen på noget tidspunkt. Hvordan er det så et alternativ?" siger Sofie Amalie Dollerup om Alternativets integrationsordfører Uzma Ahmed. Foto: Aske Folkmann Drost

Sofie Amalie Dollerup er taget til vælgermøde i Mjølnerparken på Nørrebro for at blive klogere på, hvor hun skal sætte sit kryds. Da paneldebatten bliver åben for spørgsmål, henvender hun sig direkte til Alternativets integrationsordfører, Uzma Ahmed.

- Jeg vil gerne vide, hvordan I er et Alternativ? Jeg kan godt være enig med dig i, at tonen over for udlændinge skal være anderledes, men hvad er det for en politik, I vil føre, og hvordan er den et alternativ til de andre partier? Spørger hun Uzma Ahmed.

- Vi vil skabe et helt nyt ’vi’, så der ikke bliver noget ’dem og os’. Og vi vil invitere alle til at bidrage til demokratiet, fortæller spidskandidaten blandt andet.

Uzma er tidligere boligsocial medarbejder i boligforeningen AAB’s afdeling et stenkast væk, og høstede et kæmpe bifald, da hun blev præsenteret først på aftenen.

Ingen uenighed

Efter paneldebatten får hun og Sofie Amalie Dollerup, der til daglig studerer psykomotorik, tid til en længere snak.

Avisen.dk fanger Sofie Amalie og spørger, om det skabte klarhed.

- Ikke rigtig. Hun lyttede til mine spørgsmål og forsøgte også at svare, men jeg har ikke fundet ud af, hvad det er, de vil gøre anderledes, siger hun.

- Hun talte hele tiden om sine personlige erfaringer. Og så kom det meste til at handle om hate-crimes, og om tonen over for udlændinge. Der er jeg helt enig med hende, men jeg fik stadig ikke svar på, hvorfor jeg skulle stemme på dem, uddyber Sofie Amalie.

Der er andre partier, der siger det samme, mener hun.

- Hun var ikke rigtig uenig med nogen på noget tidspunkt. Hvordan er det så et alternativ? Det har jeg svært ved at se her, siger hun om debatten.

Sofie Amalie mener, at det burde være nødvendigt for et parti at fortælle, hvad de vil gøre anderledes. Hun var nysgerrig på Alternativet, men aftenens oplevelse har ikke trukket hendes kryds til liste Å.

- Nej, hun har ikke fået mig til at flytte mit kryds.

Det er dog ikke umuligt, at en anden kandidat vil kunne få hende til at stemme på Alternativet, fortæller Sofie Amalie.

En ny specialbutik

Uzma Ahmed forklarer, at det ikke er tilfældigt, at der er områder, hvor hun ikke kan svare så konkret.

- Vi er jo et helt nyt parti, der først lige er blevet opstillingsberettigede. Vores politik er ikke lagt fast på alle områder. Vi vil gerne have, at det mest er ordførere, som svarer på spørgsmål, siger hun.

- Vi er jo en specialbutik, og det kan tage noget tid, før folk ved, hvad det er, vi tilbyder, erkender Uzma Ahmed.

Men hun håber, at hun alligevel kan få forklaret, hvad det særlige er ved det nye parti. For der er mange afgørende forskelle på Alternativet og de ældre partier, siger integrationsordføreren.

- Vi vil skabe en ny politisk kultur. Vi kommer ud og taler med de mennesker, det handler om, nævner hun som et eksempel.

Og på integrationsområdet har partiet nogle klare holdninger.

- Det skal være nemmere at få familiesammenføring. Vi vil gerne have 24-års-reglen afskaffet, siger ordføreren.

- Det skal også være nemmere at få statsborgerskab. Vi er modstandere af den prøve, der er lige nu. Det giver ikke mening, at man skal vide, at Danmark vandt EM i fodbold i ’92, siger Uzma Ahmed.

- Det fastholder folk uden for samfundet, at de ikke kan få lov at blive statsborgere. Hvis man er født i Danmark, får børn her, arbejder her, så skal man også have den glæde, det er at kunne deltage i demokratiet, uddyber hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.