Undgå vinter-indbrudstyve i dit sommerhus

Der er ekstra stor risiko for indbrud i dit sommerhus i vintersæsonen. Er dit hus klar til at være alene hjemme?

Vi elsker vores sommerhuse. Men det gør indbrudstyven er desværre også - især i vinterhalvåret. Her sker der dobbelt så mange indbrud i forhold til i sommerperioden, og i 2014 fik hele 4893 sommerhuse og fritidshuse en indbrudstyv på besøg, oftest gennem et vindue eller en dør, der blev brækket op.

Heldigvis kan du selv gøre meget for at undgå, at tyven vælger dit hus.

- Kig på huset med tyvens øjne. Se efter, om der nogle steder, hvor det er for let at komme ind, siger Lone Harlev, projektleder i Det Kriminalpræventive Råd, til Ritzau Fokus.

Hun foreslår, at man allierer sig med de fastboende i området eller arrangerer nabohjælp med andre sommerhusejere. På den måde kan I skiftes til at gå en tur i området og holde øje med hinandens huse.

Er dit hus fuldstændig ryddet og rengjort, kan tyven hurtigt se, at du har drejet nøglen for sidste gang i år. Lad derfor et magasin ligge åbent på stuebordet, hav et par kaffekopper stående ude i køkkenet og forbered andre ting, så det ligner, at du stadig kommer i huset.

- Men sørg for at gemme værdier væk eller tag dem med hjem. Tænk en ekstra gang over, om lampen i hjørnet frister, siger Lone Harlev.

Tyvene er altid bange for at blive set og opdaget. Udendørsbelysning med en bevægelsessensor kan hjælpe med at skræmme dem væk. Hvis du gør det for risikofyldt for tyvene at vælge netop dit hus, vil de gå videre.

I Alka Forsikring ved de af erfaring, at en tyverialarm med direkte opkald til en døgnbemandet vagtcentral er meget effektivt til at holde tyve væk. Men de har også et lidt mere alternativt råd, som kan afskrække ubudne gæster.

- Det kan være en god idé at spærre indkørslen til sommerhuset med en bom eller en solid kæde, så det ikke er muligt at køre en bil helt op til huset, siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka, til Ritzau Fokus.

Og her er Lone Harlev helt enig.

- Det er vigtigt for tyven at kunne komme til og fra gerningsstedet hurtigt, så det giver god mening at besværliggøre det. Så vil de måske vælge dit hus fra, siger hun.

Fakta: Fem gode råd til indbrudssikring i sommerhuset

- Lad tyven se, at der ikke er noget at komme efter i dit hus. Træk gardiner fra og åbn skabe og skuffer.

- Lås værktøj og haveredskaber inde. De kan bruges som indbrudsværktøj.

- Tag ud og sæt fodspor i sneen, hvis den falder, eller ryk rundt på ting i hus og have i løbet af vinteren.

- Sørg for, at det tager lang tid for tyven at bryde ind. I et normalt hus vil tyven give op efter cirka 3 minutter, men regn med længere tid i et ubeboet sommerhusområde.

- Gør dine døre og vinduer mere sikre ved at montere dobbeltlåse og forstærke karme.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.