Undgå nisse-stress: Sådan giver du de mindste børn en god jul

Julen er børnenes fest. Sådan lyder en gammel talemåde, og det er da på sin vis også rigtigt. Men hvordan giver man de mindste en rigtig god jul? Mama.dk har taget en snak med netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen om småbørn og jul.
Hvordan får man en hyggelig december uden opkørte og stressede børn?
Hvordan får man en hyggelig december uden opkørte og stressede børn? Foto: Scanpix/Modelfoto

De fleste voksne kan huske den magiske følelse i kroppen og den spændte forventning til hele juleaften med hygge, dejlig mad og ikke mindst gaverne. Den følelse vil man selvfølgelig gerne give videre til sit barn, men det kan være svært at vide, hvad der egentlig er en fantastisk julemåned for de mindste.

Mama.dk har spurgt netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen om, hvordan man giver de mindste en hyggelig december.

Der er nemlig forskel på, hvad der er vigtigt alt efter, hvor gammelt dit barn er. Helt små børn under ét år registrerer ikke, at det er en anderledes måned end alle andre, og derfor er der ikke den store forskel for dem. Det er dog stadig vigtigt, at man ikke stresser som familie. Jo mere man hygger som forældre, og forsøger at undgå travlhed og julestress, jo bedre er det for børnene.

Sådan kan du putte dine børn, hvis I skal holde jul uden for hjemmet i år

- Det, de helt små mærker, er, at her er en ro og en hyggelig stemning. Når forældrene er rolige og signalerer at alt er dejligt, så spejler børnene sig i den ro, siger Helen Lyng Hansen.

Når de bliver ældre, kan man sagtens begynde at lave flere ting med dem. Større børn har for eksempel stor glæde af at komme med i køkkenet til jul, og hjælpe med at trille havregrynskugler eller stikke julekager ud med forme som juletræer eller stjerner. Efterfølgende kan man hygge sig med at pynte dem med glasur og krymmel.

Undgå stress i familien op til jul: Se hvordan her

Julepynt og julemusik

Det er vigtigt at udnytte, at I har december måned til at lave noget hyggeligt sammen som familie.
Man kan sagtens give sin 2-3 årige en æske eller en figur, der skal males og pyntes med glimmer, eller et glas der skal males, og gives til bedsteforældre i julegave. Selvfølgelig så længe man selv sidder der og holder øje med at barnet ikke får puttet noget i munden, der kan komme galt i halsen.

Julemusik er generelt en rigtig god måde at skabe hygge for børnene. Sæt en jule-cd på anlægget eller tænd for julemusikken på Spotify. Børn i den aldersgruppe nyder musik meget. Børn elsker sange, hvor man bruger kroppen, for eksempel 'På loftet sidder nissen', hvor man hopper med, når nissen i sangen 'med sin krop, gør et hop'.

- Julemusikken er god til hygge i hverdagen, og selv helt små børn, for eksempel en 10 måneders baby, kan sagtens sidde på blenumsen og rokke med til musikken." siger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Med familien ud af huset

I løbet af december er der masser af kræmmermarkeder og juleudstillinger rundt omkring i landets storcentre. Men man behøver ikke nødvendigvis fare af sted til alle mulige arrangementer. Hvis man har små børn er det langt bedre at prioritere hjemlig hygge.

- Man kan selvfølgelig sagtens tage på besøg i et større butikscenter og se en juleudstilling, for eksempel 1. søndag i advent, for at indlede julen. Det kan være sjovt for børnene at se nisser, der står og nikker, i et nisselandskab, køre i juletoget eller måske møde julemanden, der sidder og deler gaver ud, siger Helen Lyng Hansen.

Få den helt store guide til årets hyggelige julemarkeder i hele landet på Femina.dk

Små børn kan nemlig godt lide at sidde i barnevognen og kigge på alle de spændende ting der foregår. Man skal dog helst ikke finde på ting at lave hver dag, da der er masser af hyggelige ting, man kan lave derhjemme, som børnene nyder mindst lige så meget, påpeger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.