Undgå bøder: Kender du disse cykelregler?

Hvis du en dag bliver stoppet af en betjent på gaden, kan du få bøder på helt op til 1500 kroner, hvis du ikke overholder cykelreglerne.
Du må gerne styre cyklen med en enkelt hånd, men løfter du enten begge fødder fra pedalerne eller hænderne fra styret, kan det koste 700 kroner i bøde.
Du må gerne styre cyklen med en enkelt hånd, men løfter du enten begge fødder fra pedalerne eller hænderne fra styret, kan det koste 700 kroner i bøde. Kristian Kirk Mailand/Maimento/free

Cykler du nogle gange over for rødt, tjekker mobilen, mens du cykler, eller svinger til højre uden at give tegn?

Hvis en betjent fanger dig i disse forseelser, kan du få bøder - også for de mere pudsige ting, som hvis du ikke har begge fødder på pedalerne eller cykler med en pakke bredere end en meter. Se i boksen til venstre i artiklen hvad du får bøde for - og hvor stor den er.

Men ud over kontante bøder kan en overtrædelse også koste dig på helbredet.

- 70 procent af alle cykelulykker sker i kryds, enten fordi bilerne eller cyklisterne ikke orienterer sig tilstrækkeligt, når de skal dreje, eller ikke overholder almindelig vigepligt, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, til Newspaq.

Hold øje med de andre

Ifølge ham sker de hyppigste uheld, når en bil drejer ind foran cyklisten, når cyklisten svinger ud foran en modkørende bil, og når biler kører op i cyklister bagfra.

Hos Cyklistforbundet oplever man også, at cyklister ofte kører over for rødt lys eller ikke orienterer sig grundigt nok. Derfor råder de til, at man er opmærksom og tager hensyn til andre cyklister i trafikken.

- En ting er, at man kan få bøder, men en anden ting er, at man kan være til gene for andre, uden altid selv at være opmærksom på det. Hvis jeg bare overhaler uden at kigge tilbage, så opdager jeg ikke, at en bagved skal stå på bremsen, siger Jette Gotsche, formand i Cyklistforbundet, til Newspaq.

Buler og bøder

En anden type ulykker, som Jesper Sølund peger på, er cyklister, der er uopmærksomme og eksempelvis kører ind i kantstenen eller cykler, mens de er påvirkede. Her kan du også risikere både buler og bøder, hvis du kører forbi en betjent uden at opdage det.

Både Jesper Sølund og Jette Gotsche opfordrer derfor cyklisterne til at orientere sig grundigt og signalere, når man trækker ud, svinger eller bremser - lige gyldigt om man kører på en spækket cykelsti i midtbyen eller ude på landevejen.

Newspaq

Her falder hammeren

 

- Hvis du ikke har lys på cyklen, når solen er gået ned, eller er dine bremser og reflekser ikke er i orden, kan det koste dig 700 kroner. Virker din ringeklokke ikke, slipper du med en advarsel.

 

- Ligeledes skal du smide 700 kroner, hvis du cykler i et fodgængerfelt, på et fortov eller gangsti, på den modsatte cykelsti, med en last over tre meter lang og en meter bred, eller hvis du kører uden begge fødder på pedalerne eller begge hænder på styret.

 

- Hvis du ikke giver tegn, placerer dig forkert, mens du svinger, ikke respekterer færdselstavler eller pile, holder fast i et andet køretøj eller kører to personer på en almindelig cykel, koster det også 700 kroner i bøde - ved det sidste tilfælde til begge personer.

 

- Kører du over for rødt, mod færdselsretningen, overtræder ubetinget vigepligt eller bruger din mobil, mens du kører, er bøden på 1000 kroner.

 

- Kører du fuld på cykel, og vurderer politiet, at du er så påvirket, at det ikke er forsvarligt at køre, kan du risikere en bøde på 1500 kroner.

 

- Overtræder du flere regler på én gang, bliver bøderne lagt oveni hinanden. Hvis du er under 18 år eller har en særlig lav indkomst, kan du få halveret bøden, dog er mindsteprisen 500 kroner.

 

Kilde: Cyklistforbundet og Rådet for Sikker Trafik

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.