Undgå at snyde dig selv i skat

Mange danskere udnytter ikke deres skattefradrag. En skatteekspert guider dig igennem de fradrag, som vi oftest glemmer.
Danskerne går glip af mange penge hvert år, fordi de glemmer at udnytte deres skattefradrag. Det kan derfor betale sig at kende reglerne.
Danskerne går glip af mange penge hvert år, fordi de glemmer at udnytte deres skattefradrag. Det kan derfor betale sig at kende reglerne. Foto: colourbox/free

Kørsel til og fra arbejde, håndværkerregningen og børnebidraget.

Det er blot tre ud af mange udgifter, som du kan trække fra i skat. Den 9. marts får vi årsopgørelsen, og hvis du har glemt at indtaste dine fradrag, kan du snyde dig selv for mange penge.

De seneste tal fra Skat viser, at 67.000 skatteborgere snød sig selv for fradrag, de var berettiget til i indkomståret 2010. Webtjenesten Fradrag.nu hjælper danskerne med at udnytte deres skattefradrag. De mener nemlig, at vi går glip af op mod en milliard kroner årligt.

- Der er mange, der synes, at Skat er uoverskueligt, og det kan tage meget lang tid at finde rundt i skattesystemet. Og så får de ikke udnyttet deres fradrag. Flere fradrag indberettes automatisk, og så går man ud fra, at Skat har styr på det. Det er bare ikke altid sådan, siger pressechef i Fradrag.nu Mikkel Keldorf til Newspaq

Hos et af landets største revisionsfirmaer PwC kan man genkende billedet.

- Det er sværere rent mentalt at rette det, der er fortrykt. Mange snyder eksempelvis sig selv med kørselsfradraget. Det er nemlig ikke nødvendigvis den korteste vej, man skal indberette, men den hurtigste og mest økonomiske, siger Søren Bech, der er skatteekspert og partner i PwC, til Newspaq.

Han giver her gode råd om hvilke fradrag, du særligt skal være opmærksom på. Hvis du har glemt nogle fradrag, kan du stadig nå at indtaste dem.

1. Hvis du har lånt penge af eksempelvis et familiemedlem og betaler renter af gælden, kan du trække det fra i skat. Du skal selv indberette det og samtidig oplyse, hvem du har lånt pengene af. Renter for dine lån i banken eller sparekassen indberettes automatisk.

2. Hvis du bor mere end 12 kilometer fra din arbejdsplads, kan du få kørselsfradrag. Det er ligegyldigt, om du tager bilen, toget eller cyklen, så længe transporten ikke er betalt af din arbejdsgiver. Men det er ikke nødvendigvis den korteste vej, der skal indberettes, men den hurtigste og mest økonomiske.

3. Har rengøringsdamen, havemanden eller håndværkeren været forbi i 2014? Så kan du for sidste gang trække arbejdslønnen fra i skat. Det er et krav, at arbejdet er udført i 2014, samt at regningen blev betalt elektronisk inden den 28. februar 2015. Håndværkerfradraget er på 15.000 kroner per voksen i hustanden.

4. Du får også fradrag, hvis du betaler børnebidrag eller ægtefællebidrag. Skat får kun oplysningerne automatisk, hvis du betaler via Udbetaling Danmark eller kommunen. Hvis du betaler på anden vis, skal du selv taste modtagerens oplysninger ind. Ved børnebidrag er det barnets oplysninger der skal indtastes.

5. Hvis du i forbindelse med en omlægning eller oprettelse af et lån har betalt en stiftelsesprovision, kan det trækkes fra i skat. Det kræver dog, at lånet har en løbetid på under to år. Du skal selv huske at indberette beløbet.

6. Har du været på en jobmæssig rejse, kan du få fradrag, hvis du har været af sted i mere end 24 timer, og rejsen krævede en overnatning. Hvis du selv har dækket udgifterne er fradraget på 199 kroner for logi og 464 kroner for kost. Hvis alle udgifterne er betalt, kan du stadig få et fradrag for småfornødenheder på 115 kroner per døgn.

7. Hvis du har tabt penge på eksempelvis en rejse, fordi firmaet gik konkurs, kan du trække beløbet fra i skat, hvis det overstiger 2000 kroner.

8. Hvis du giver penge til en velgørende organisation som Kræftens Bekæmpelse, kan du trække beløb op til 14.800 kroner fra. Det kræver dog, at du giver organisationen dit navn og cpr-nummer, og så skulle beløbet automatisk komme på årsopgørelsen.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.