Undgå at forgifte din hund i julen

"Den skal også vide, det er jul." Men ikke ved at spise sig syg i chokolade, som er giftigt for hunde.
- Hunde kan dø af forgiftning, hvis de indtager meget mørk chokolade, advarer dyrlægen.
- Hunde kan dø af forgiftning, hvis de indtager meget mørk chokolade, advarer dyrlægen. Foto: Michael Koch/POLFOTO

Juletræet tændes, børnene synger, og familiens labrador kaster op, fordi den har ædt konfekten, der stod fremme. Det er ikke alle traditioner, der skal gentages, og hundeejere skal være ekstra opmærksomme på, hvad deres firbenede venner spiser i julen.

- Den forebyggende indsats er den vigtigste. Hvis hunden først får indtaget meget mørk chokolade, og den bliver syge af det, så kan den altså dø af forgiftningen. Det tænker man ikke lige over, at hunde også kan af rosiner og vindruer, men det kan de rent faktisk, advarer dyrlæge Christa Hede, Centrum Dyreklinik i København.

Chokolade, vindruer, rosiner og nødder er giftigt for hunde, naturligvis uanset årstiden, men tilgængeligheden og dermed risikoen er større i denne søde juletid.

- Vi ser helt klart flere forgiftninger her i december. Flere ejere end normalt kommer ind med deres hund, som har spist ting, den ikke kunne tåle. Vi kan se, at der bliver bestilt ekstra meget opkastmiddel til hunde på dyreklinikkerne for tiden, forklarer Christa Hede.

Hunde kan ikke tåle mørk chokolade på grund af indholdet af stoffet theobromin, som i større mængder kan resultere i forgiftninger. Jo mørkere chokolade, des giftigere for hunden. Men en lille hund skal snige sig til at spise en hel plade chokolade, før der er tale om reel livsfare. Til gengæld er der mange andre lækre sager til jul, som en nysgerrig hund kan stikke snuden i. Eller som bliver stukket ned til hundesnuden.

- Folk vil jo gerne give deres kære hunde noget ekstra lækkert her i julen, så der er rigtigt mange hunde, der får hældt resterne fra julebordet ned i madskålen, og det vil vi generelt gerne fraråde, lyder det fra Thomas Andreasen, der er dyrlæge på Varde Dyrehospital.

- Julemad er jo generelt meget fed mad, hvilket let kan fremprovokere opkast og diarré hos hunde. Så det kan godt være, at man giver hunden lidt ekstra lækkert i en god mening, men vi ser rigtigt mange hunde, der er ramt af opkast og diarré her i juledagene, blot fordi de har fået noget andet mad, end de er vant til, forklarer Thomas Andreasen.

Hvis man absolut vil have, at hunden også skal vide, det er jul, så skal man i det mindste gøre det moderat og med omtanke.

- Hunden aner jo ikke, at det er jul, så den er formentlig lige lykkelig. Men rådet herfra er; at hvis man har mad tilovers og vil forkæle sin hund med lidt lækkert, så kan man pille lidt af det magre kød fra, og så give den det. Men kun i helt små mængder, foreslår Thomas Andreasen, dyrlæge, Varde Dyrehospital.


Faktaboks:

Fem gode råd om hunde i julen:

1. Vær opmærksom på især mørk chokolade, rosiner, vindruer og nødder, som er giftigt for hunden.

2. Undlad at give hunden for mange rester fra julebordet. Det er for fedt og for salt for dens mave.

3. - Tænk over, hvad I har stående fremme, og vær opmærksom, hvis I er på julebesøg hos folk, lyder rådet fra dyrlæge Christa Hede.

4. Hold øje med børn og andre gavmilde sjæle, der giver hunden ekstra mange godbidder under julebordet.

5. Hav nummeret til din dyrlæge eller dyrlægevagten liggende fremme: - Hvis skaden er sket, så kan man hurtigst muligt komme i kontakt og komme ind og få behandlet dyret, siger Christa Hede, dyrlæge.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.