Undgå at betale for meget for din forsikring

Flere forsikringsselskaber lokker med at lette præmiebyrden ved at tilbyde månedlig betaling. Men se dig for, inden du skriver under.
Det koster, hvis du vil undgå den årlige præmie til forsikringsselskabet.
Det koster, hvis du vil undgå den årlige præmie til forsikringsselskabet. Foto: Colourbox/Altopress / Maxppp

De dage, hvor forsikringspræmien var én, stor, ubehagelig omgang, der skulle betales i starten af året, er ved at være fortid.

Et stigende antal forsikringsselskaber giver efterhånden mulighed for, at kunden kan vælge månedlige eller kvartalsmæssige betalinger i stedet for den årlige.

Men det er ikke ensbetydende med, man som forsikringskunde bare skal sige ja tak, hvis ens forsikringsselskab spørger, om man vil undgå den årlige præmie, lyder advarslen fra Martin Jørgensen, som er medstifter af den privatøkonomiske prissammenligningsportal Mikonomi.dk.

- Fordelen ved månedlig betaling er, at man som kunde ikke skal ud og betale i én, stor årlig portion, hvilket kan presse ens økonomi. Ulempen er dog, at det kan være forbundet med ekstraudgifter, siger Martin Jørgensen og tilføjer:

- Derfor er det vigtigt, at man kigger sig godt for. Nogle forsikringsselskaber opkræver gebyrer på op til ti procent for at dele regningen op, og det er jo noget, der kan mærkes.

Mikonomi.dk har på vegne af Ritzau Fokus undersøgt, hvilke løsninger forsikringsselskaber tilbyder på området.

Det samlede billede viser, at forsikringsselskaberne i stigende grad satser på månedlige betalingsmuligheder, men også at gebyrgribben stadig flakser over feltet.

Martin Jørgensen oplever dog, at muligheden for månedlig eller kvartalsmæssig betaling efterhånden er et vigtigt konkurrenceparameter for forsikringsselskaberne.

- Kunderne efterspørger løsningen, og det presser de selskaber, der ellers ikke har tilbudt det. Sagen er, at flere og flere kunder allerede har månedlig betaling, og det bliver andre selskaber nødt til at matche. Kunderne siger simpelthen, at det er en for stor udgift, hvis de skal skifte tilbage årlig betaling, siger Martin Jørgensen.

Hos Finanshuset i Fredensborg understreger direktøren, Kim Valentin, at månedlig betaling på ingen måder er gratis.

Dermed ikke sagt, at den privatøkonomiske rådgiver mener, at man holde sig fra af månedlig betaling, men man skal sætte det ind i et større regnestykke i ens egen økonomi.

- Der er jo grundlæggende tale om et simpelt regnestykke. Hvad er de samlede udgifter? Hvor betaler man mest eller mindst? Og så skal man indregne de udgifter, man kan have, hvis man eksempelvis har en kassekredit, man trækker på for at kunne betale en stor, årlig præmie. Den er ikke gratis, siger Kim Valentin og tilføjer:

- Hvis man omvendt allerede har pengene, så bliver det nemmere at sammenligne forsikringspriser. Men man skal huske at få alle tallene med i regnestykket - også gebyrerne.

Fakta:

- Undersøgelsen fra Mikonomi.dk viser, at lidt over halvdelen af de 17 forsikringsselskaber, som portalen har tjekket, udbyder månedlige betalinger. De øvrige tilbyder typisk kvartals- eller halvårig betaling.

- En stribe af selskaberne reklamerer med, at det er gebyrfrit at betale hver måned. Deriblandt Alka, IF og Next.

- Det er dog ofte forbundet med en stribe krav, såsom at man skal have flere forsikringer, at man ikke står i RKI, og at man ikke har haft skader m.m.

- De fleste forsikringsselskaber kræver stadig gebyrer for månedlig betaling. De svinger fra mellem tre og otte procent, fremgår det af tallene fra Mikonomi.dk.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.