Undervist af pædagoger: Ingen lærere til specialklasse

I flere år blev elever i heldagsklassen på Sydskolen i Hørve på Sjælland undervist af pædagoger. Ifølge loven skal man undervises af folk med lærefaglig uddannelse.
Elever i en skole på Sjælland har i flere år fået deres undervisning fra pædagoger.
Elever i en skole på Sjælland har i flere år fået deres undervisning fra pædagoger. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix

Eleverne i heldagsklassen på Sydskolen i Hørve er i flere år blevet undervist af pædagoger, som ikke har den lærerfaglige uddannelse, som folkeskoleloven ellers foreskriver.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt.

I Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling finder man det bekymrende.

Heldagsklassen på Sydskolen i Hørve er et tilbud til børn med sociale, emotionelle og indlæringsmæssige vanskeligheder.

Jean Olskær er mor til en af eleverne i klassen. Hendes søn Marcus på 11 år har gået i klassen siden børnehaveklassen og går i dag i 5. klasse.

- I de første år var det to pædagoger, som underviste. Først her i 5. klasse er der nu blevet knyttet en lærer på. Det har da undret mig, siger Jean Olskær til Nordvestnyt.

Det undrer også Rinze van der Goot, som er pædagogisk konsulent i styrelsen for undervisning og kvalitet under Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.

- Folkeskoleloven fastslår, at al undervisning - også specialundervisning - skal varetages af lærere, der har gennemført uddannelsen til lærer i folkeskolen eller en anden læreruddannelse. Man kan også vælge at ansætte folk med særlige kvalifikationer, som for eksempel en cand.mag., men ikke en pædagog, siger Rinze van der Goot, som mener, at skolen i Hørve bør forklare sig.

Skoleleder for Sydskolen i Odsherred Kommune Dorthe Baun ser ikke noget problem i, at det er pædagoger, som underviser i specialklassen.

- Pædagoger kan sagtens varetage de opgaver. Det giver god mening, at det er pædagoger, som tager sig af børn med socio-emotionelle behov, siger Dorthe Baun til avisen.

Hun mener derfor heller ikke, at der er tale om en overtrædelse af folkeskoleloven.

Formand for børne- og uddannelsesudvalget i Odsherred Steen Egede Jensen (DF) er ikke enig.

- Jeg kender folkeskoleloven udenad, og det lyder bekymrende, siger Steen Egede Jensen.

Gennem kommunens pædagogisk psykologiske rådgivning, PPR, har han derfor nu anmodet Sydskolen om en snarlig redegørelse i sagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.