Undersøgelse afslører: Så ofte må børn nøjes med få pædagoger i daginstitutioner

KL: At sætte lighedstegn mellem antallet af pædagoger og god kvalitet er "misvisende".
- Måske vi skal tale om et kommunalt og offentligt omsorgssvigt, siger professor Dion Sommer, Aarhus Universitet, til Politiken.
- Måske vi skal tale om et kommunalt og offentligt omsorgssvigt, siger professor Dion Sommer, Aarhus Universitet, til Politiken. Foto: Scanpix/arkiv

Tre voksne på en stue med 12 vuggestuebørn eller 20 børnehavebørn lyder forskernes anbefalede normering. Men det er ikke altid virkeligheden.

I en rundspørge, som Politiken har foretaget blandt ledere af daginstitutioner, svarer 35 procent, at det højst er i tre timer om dagen, at der er tre eller flere medarbejdere til en børnehavegruppe. 25 procent svarer, at det samme er tilfældet for vuggestuegrupper. 875 ledere har deltaget i rundspørgen.

Dårlige normeringer er "katastrofalt i forhold til børnenes udvikling", siger professor Dion Sommer, Aarhus Universitet, til Politiken:

- Det er altid forældrene, der i sidste ende får skylden, hvis børnene ikke opfører sig ordentligt, når de kommer i skole. Men måske vi skal tale om et kommunalt og offentligt omsorgssvigt. Nogle steder er vi ude i, at det nærmer sig omsorgssvigt, og det er kommunen og politikernes ansvar.

At sætte lighedstegn mellem antallet af pædagoger og god kvalitet er "misvisende", siger Dorthe Møller, chef for dagtilbud og folkeskole i KL.

- Når der er få voksne i ydertimerne, hænger det sammen med, at der ofte også er få børn i ydertimerne, og at man fra ledelsens side forsøger at udnytte ressourcerne bedst muligt og fordele dem mest hensigtsmæssigt hen over dagen, siger hun i en skriftlig kommentar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.