Underernæring af ældre et skjult problem: "Skal der flere lig på bordet?"

16 interesseorganisationer kræver handling. Det skal ikke flere lig på bordet - og det mener jeg helt konkret, siger Mette Pedersen, som er formand i Foreningen af Kliniske Diætister.

Ældre, som under en hospitalsindlæggelse taber sig så meget, at de er i fare for at dø af selve vægttabet. Plejehjemsbeboere, der skrumper ind af for lidt og forkert kost. 

Sådan er virkeligheden lige nu. Men trods det er underernæring i sundhedssystemet og på plejehjemmene et overset problem, som koster det danske samfund milliarder af kroner og forringer livskvaliteten hos mange borgere. Det mener 16 interesseorganisationer, som ifølge Ugebrevet A4 efterlyser en national handleplan på området.

- Der er jo ikke tale om noget skjult problem. Det har været kendt i mange år, og nu bør vi ikke vente længere. Det skal ikke flere lig på bordet - og det mener jeg helt konkret, siger Mette Pedersen, som er formand i Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD), der er en af de 16 organisationer.

De 16 interesseorganisationer har gennem det sidste år indsamlet dokumentation og viden om underernæring. Dokumentationen peger på, at de samfundsøkonomiske konsekvenser af underernæring ligger i milliardklassen.

Men på trods af, at problemet har været kendt i årevis - både i kommuner, regioner og i det politiske system - sætter man ikke effektivt ind, mener de 16 organisationer. 

Mette Pedersen og hendes medlemmer i Foreningen af Kliniske Diætister er specialister i netop at sørge for den rette ernæring til eksempelvis ældre på hospitaler og på plejehjem.

Som hun ser det, står det skævt til med prioriteringerne. Man uddanner flere kliniske diætister end før - men samtidig bliver der skåret ned på faggruppen ude i regionerne. Særligt slemt ser det ud i Region Midtjylland, hvor man i april færdiggør en stor sparerunde, som er gået hårdest ud over de kliniske diætister. 17 af 49,6 stillinger er røget.

- Man skal ikke fjerne diætisterne, men øge brugen af dem. Hvorfor skulle man ellers uddanne dem? spørger Mette Pedersen, som dog roser Odense Kommune for at have gået i en anden retning. Kommunen har netop ansat seks diætister.

- Men mange steder er det ikke kutyme at tænke kliniske diætister ind i samarbejdet med sundhedspersonalet, siger diætistformanden, som også gerne så, at de praktiserende læger fik mulighed for at henvise til faggruppen. Det kan de ikke i dag. 

Undersøgelser viser, at hver anden ældre borger på plejehjem og under indlæggelse taber sig. 20 procent af dem er i risiko for at blive underernæret. I hjemmeplejen står det endnu værre til. Her er 60 procent af brugerne i fare for underernæring, og halvdelen oplever et uplanlagt vægttab.

Danske Regioner afviser overfor Ugebrevet A4 de 16 organisationers krav om en national handlingsplan. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) anerkender, at underernæring er et overset problem mange steder i Danmark. Hun mener dog ikke, at der er brug for ændringer i lovgivningen.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.