Underbyder hinanden: Private plejefirmaer går konkurs

40 kommuner har i de seneste år oplevet, at private leverandører på ældreområdet er gået konkurs.
I 2013 blev lovligt for private udbydere af ældrepleje at konkurrere på pris, og det kan være årsagen til de mange konkurser, vurderer en ekspert.
I 2013 blev lovligt for private udbydere af ældrepleje at konkurrere på pris, og det kan være årsagen til de mange konkurser, vurderer en ekspert. Foto: Scanpix

Private plejefirmaer, der tager sig af ældre rundt om i landets kommuner, må lukke og slukke.

40 kommuner har de senere år oplevet, at private leverandører på ældreområdet er gået konkurs. Det skriver DR Nyheder på baggrund af en rundspørge blandt alle 98 kommuner.

Og de mange konkurser kan skyldes, at det i 2013 blev lovligt for private udbydere af ældrepleje at konkurrere på pris.

- Firmaerne underbyder hinanden og lander på en for lav pris, som de ikke kan levere på. Og det kan få dem til at gå konkurs, siger Ulf Hjelmar, der forskningsleder hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, til DR.

Og det kan også komme til at koste kommunerne dyrt.

- Hvis firmaerne går konkurs, skal kommunerne have et beredskab til at træde ind, og det koster, siger Ulf Hjelmar til DR og tilføjer, at det også er dyrt for kommunerne at sende opgaven i udbud endnu engang.

Han opfordrer derfor kommunerne til at stille højere krav til leverandørernes økonomi i udbudsmaterialet, ligesom de ikke kun bør træffe afgørelser på baggrund af økonomi.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.