KAOS MED KÆRESTEPENGE

Ulrik: Sørgeligt, at de har lavet fejl i hver anden sag

982 par skal have kontanthjælp efterbetalt på grund af fejl i sagsbehandlingen. Men Ulrik og hans kæreste ved ikke endnu om de er et af dem. De venter stadig på svar.
Ulrik har været på sygedagpenge og på kontanthjælp i årevis, fordi han er kommet til skade i en arbejdsulykke. Han har haft kroniske rygsmerter, siden han kom i klemme, mens han arbejdede som lastbilchauffør. han er bange for at stå frem med navn Arkivfoto
Ulrik har været på sygedagpenge og på kontanthjælp i årevis, fordi han er kommet til skade i en arbejdsulykke. Han har haft kroniske rygsmerter, siden han kom i klemme, mens han arbejdede som lastbilchauffør. han er bange for at stå frem med navn Arkivfoto Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

Ulrik har ikke selv hørt et ord fra Københavns Kommune endnu, selvom han var lovet svar 1. juni.

Men han kunne i går læse på Avisen.dk, at Københavns Kommune har opgjort, at der skal udbetales 22,8 millioner kroner i kontanthjælp til 982 borgere, der har været udsat for fejl.

Det er mennesker med sager ligesom hans, men han tør ikke tro på noget endnu.

- Jeg tror på noget, når jeg har pengene i hånden. Ikke er øjeblik før, siger Ulrik, der ikke vil have sit navn frem af frygt for at skade sig sag.

De 982 borgere har fået trukket op til halvdelen af deres kontanthjælp - for nogle i over et år - på grund af ny lovgivning om, at samlevende par har pligt til at forsørge hinanden ligesom ægtepar.

Men ligesom en lang række andre kommuner, har København haft store problemer med at føre loven ud i livet. Der er sket en lang række brud på forvaltningenloven, så afgørelserne er ugyldige.

Ulrik har været på sygedagpenge og på kontanthjælp i årevis, fordi han er kommet til skade i en arbejdsulykke. Han har haft kroniske rygsmerter, siden han kom i klemme, mens han arbejdede som lastbilchauffør.

"Det er så forkasteligt"

Ulriks kæreste har et arbejde, og de har et fælles barn, men de har klaget over en række fejl i deres sag. Blandt andet fik ingen af dem tilsendt en afgørelse om, at de nu var pålagt forsørgerpligt. Kommunen begyndte bare at betale det halve af, hvad han havde fået før.

- Det er godt, det da endelig er endt med, at de har undersøgt sagerne. Men i bund og grund er det jo hamrende sørgeligt, at de har lavet fejl i hver anden sag, siger Ulrik.

I alt har Københavns Kommunen 2054 nye og gamle sager, hvor samlevende er blevet pålagt forsørgelsespligt.

Købehavns Kommune har så sent som 2. juni genundersøgt, om kommunen har pligt til at selv at tage sagerne op, hvis den mener, der er fejl i den.

Det står i notatet, som forvaltningen i går sendte til politikerne i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Men både forvaltningen og advokaten når frem til, at kommunen skal tage sagerne op. Embedsmændene og advokaten mener heller ikke, at det er en mulighed at afvente, at borgerne selv klager, før kommunen udbetaler de beløb, det er opgjort, at borgerne har ret til.

- Det er så forkasteligt at de overhovedet undersøger det. Samfundet bruger penge på at to gamle mænd kan kære injuriesager mod hinanden i otte år, men når det kommer til 1000 fattige mennesker, så prøver man at slippe, siger Ulrik.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.