Ulovligt indsamlede oplysninger om danskere stadig i brug

Ulovligt indsamlede oplysninger om danskernes sygdomme og lægebesøg florerer stadig, selv om de skal slettes.
Omkring 50 forskringningsprojekter har gennem årene fået adgang til oplysninger om danskernes sygdomme og lægebesøg - og en del af de oplysninger er blandt dem, der er ulovligt indsamlet i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD). Kulturministeren, Marianne Jelved (R), har ellers slået fast, at de ulovlige data skulle slettes.
Omkring 50 forskringningsprojekter har gennem årene fået adgang til oplysninger om danskernes sygdomme og lægebesøg - og en del af de oplysninger er blandt dem, der er ulovligt indsamlet i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD). Kulturministeren, Marianne Jelved (R), har ellers slået fast, at de ulovlige data skulle slettes. Foto: Colourbox/free

Selv om Region Syddanmark lige nu er i gang med at slette alle de ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD), så betyder det ikke, at alle de ulovlige oplysninger om os er væk.

Det skriver DR Syd.

Gennem årene har omkring 50 forskningsprojekter nemlig fået adgang til oplysningerne om danskerens sygdomme og lægebesøg - og en del af de oplysninger er blandt dem, som nu er ulovlige.

Afdelingschef Mads Haugaard fra Region Syddanmark forklarer, at regionen ikke kan forlange de ellers ulovlige oplysninger slettet. Det har regionen ikke myndighed til.

- Vi har skrevet et brev til forskerholdene og forklaret dem situationen og opfordret dem til at slette materialet, siger Mads Haugaard.

Det er i sidste ende Datatilsynet, som kan tvinge forskerne til at slette materialet.

De mange data om danskernes sygdomme og lægebesøg er siden 2007 indsamlet fra de praktiserende læger og sendt til DAMD, men i november sidste år måtte Statens Serum Institut erkende, at oplysningerne var indsamlet ulovligt.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.