Taxikrig

Ulovlig taxakørsel? Dansk politi sigter tre Uber-chauffører

Københavns Politi har indledt de tre første sager mod personer, der transporterer andre via mobilappen Uber.
Tre Uber-chauffører er nu blevet sigtet af det danske politi.
Tre Uber-chauffører er nu blevet sigtet af det danske politi. Foto: Scanpix

Godt et år efter, at mobilappen Uber gik ind på det københavnske taxamarked, har politiet nu foretaget de første sigtelser mod personer, der transporterer andre mod betaling. Det fortæller DR Nyheder.

- I november har vi i færdselskontroller standset og sigtet tre Uber-chauffører, som har kørt, hvad vi opfatter som piratkørsel - det vil sige ulovlig erhvervsmæssig persontransport, siger Søren Wiborg, der er politikommissær ved Københavns Politis Færdselsafdeling, til DR Nyheder.

De tiltalte havde ikke den nødvendige uddannelse, ligesom bilerne ikke var indregistreret til erhvervsmæssig persontransport. Nogle af dem var heller ikke tilstrækkeligt forsikrede.

Der findes i omegnen af 1000 Uber-chauffører i København, og de risikerer en bøde på 5000 kroner, ligesom de kan få klippet nummerpladerne, hvis de fortsætter.

Allerede kort efter Ubers lancering i Danmark anmeldte Trafikstyrelsen tjenesten til politiet for netop at drive ulovlig taxakørsel.

Og nu reagerer politiet altså ved at sigte de Uber-chauffører, som politiet møder i forbindelse med kontroller.

- Det er den vurdering, vi har anlagt sammen med anklagemyndigheden, og så bliver det op til en domstol at vurdere, om det er lovligt eller ej.

Uber har hele tiden hævdet, at der blot er tale om samkørsel, og at der derfor intet ulovligt er ved det.

Og indtil videre forholder selskabet sig også afventende over for sigtelserne og fortsætter driften.

- Det er jo ikke nogen af dem, der er blevet dømt, ligesom den politiefterforskning, der har pågået, heller ikke er mundet ud i en retlig kendelse, siger direktør Mathias Thomsen til DR Nyheder.

Det er endnu uvist, hvornår den første sag mod en Uber-chauffør kan komme for retten.

Uber i Europa

En spansk dommer har bedt EU-domstolen i Luxembourg afgøre, hvorvidt Uber er et traditionelt taxifirma eller en teknologisk platform. Hvis det afgøres, at Uber er en teknologisk platform vil Uber formentlig kunne fortsætte deres kørsel i alle EU’s medlemslande, på trods af nationale forbud. Afgørelsen forventes først i efteråret 2016.

Undersøgelse i Europa-Kommissionen

Uber har indgivet en klage til Kommissionen pga. flere landes forbud imod firmaet. Kommissionen er nu i gang med at undersøge samtlige nationale forbud, og vil på den baggrund afgøre, hvorvidt den skal sætte yderligere ind i sagen.

Danmark: Politianmeldelse

Trafikstyrelsen anmeldte i 2014 Uber for overtrædelsen af Taxilovgivningen. Københavns Politi vil inden udgangen af året beslutte, om der skal rejses tiltale imod firmaet, eller om man vil afvente EU-domstolens afgørelse.

Frankrig: Forbud

I Frankrig har Ubers tjeneste Uberpop været forbudt siden den 1. januar 2015. To franske Uber-ansatte er desuden blevet arresteret for bl.a. at opfordre til ulovlig taxikørsel og ulovlig opbevaring af personoplysninger.

Belgien: Forbud

Uber blev erklæret ulovlig i regionen Bruxelles efter en klage fra et taxiselskab. De indstillede deres drift den 14. oktober, men regionens socialdemokratiske trafikminister forsøger nu at ændre den eksisterende taxalovgivning for hermed at kunne legalisere Uber.

Storbritannien: Grønt lys

Den 16. oktober vandt Uber en retssag i London og kan således fortsætte sin kørsel. Domstolen vurderede, at den app som beregner køreturens længde og pris, er usammenlignelig med de traditionelle taxametre, og derfor hører firmaet ikke ind under den eksisterende lovgivning på området.

Kilde: Ugebrevet A4

UDVID

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.