RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ulla Tørnæs til Ryanair: Stop med at true forskere!

Ryanair truer forskere efter høring i Europa-Parlamentet. Det går slet ikke, mener medlem af parlamentet Ulla Tørnæs (V) og bringer sagen op.
Ryanair må ikke slippe afsted med at skræmme forskere fra at udtale sig, mener Ulla Tørnæs (V), som nu går til EU-Parlamentets formand.
Ryanair må ikke slippe afsted med at skræmme forskere fra at udtale sig, mener Ulla Tørnæs (V), som nu går til EU-Parlamentets formand. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix/arkivfoto.

Det går ikke, at Ryanair sender trusselsbreve til forskere. Der må Europa-Parlamentet sige bestemt fra.

Det mener Ulla Tørnæs, som sidder i EU-Parlamentet for Venstre og er tidligere minister.

Som tidligere beskrevet i Avisen.dk er mindst to forskere blevet truet af Ryanair. Det er sket, efter at forskerne afgav forklaring under en høring i et udvalg i EU-Parlamentet 7. maj.

Flyselskabet har skrevet til professor Peter Turnbull fra Cardiff Universitet i Wales og PhD-studerende Dirk Gillis fra Ghent Universitet i Belgien.

Beskeden fra Ryanair er, at såfremt forskerne gentager deres ytringer fra høringen, kan de få en retssag på halsen.

Dårlig opførsel

Ryanairs trusselsbreve får en besk kommentar med på vejen fra Ulla Tørnæs.

- Ryanair viser endnu en gang, at de presser grænserne for, hvad der er god og almindelig opførsel på arbejdsmarkedet og i den politiske proces, skriver Ulla Tørnæs til Avisen.dk.

Hun vil ikke finde sig i, at man forsøger at lukke munden på forskere og andre, der udtaler sig kritisk om virksomheder under høringer i parlamentet.

- Det er naturligvis uacceptabelt, at Ryanair sender trusselsbreve til eksperter inviteret af Europa-Parlamentets beskæftigelses-udvalg, skriver Ulla Tørnæs.

EU-formand på banen

Ulla Tørnæs er næstformand i EU-Parlamentets beskæftigelses-udvalg, som havde arrangeret høringen 7. maj. Hun vil nu bruge udvalget aktivt.

- Jeg vil tage kontakt til de øvrige næstformænd i beskæftigelses-udvalget, så vi sammen kan henvende os til Europa-Parlamentets formand, Martin Schultz, så han kan tage affære i sagen, skriver Ulla Tørnæs.

Det ligger hende på sinde, at forskere og alle andre kan udtale sig frit, når de giver deres besyv med ved høringer i parlamentet.

- Europa-Parlamentet beskytter ytringsfriheden i hele Europa, og vi skal naturligvis ikke se passivt til, hvis en virksomhed truer eksperter, efter de har talt her i parlamentet, så de bliver bekymrede for at bruge deres ytringsfrihed i fremtiden, skriver Ulla Tørnæs.

Ryanair: Ingen kommentar

Ryanair vil ikke udtale sig om trussels-brevene og begrunder det over for Avisen.dk med, at man "ikke udtaler sig om juridiske spørgsmål."

Ifølge et af brevene, som Avisen.dk har en kopi af, mener Ryanair, at forskerne uden nogen beviser sætter spørgsmålstegn ved sikkerheden for passagerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.