Uligheden i Danmark er mindre, end du tror

De rige i Danmark er slet ikke så rige, som vi går og forestiller os, viser ny undersøgelse. Og de fattige er ikke så fattige.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt var for nylig på besøg på Mændenes Hjem og hilste her på beboeren Torben. Hun er højtlønnet - han er socialt udsat. Ny undersøgelse viser, at kløften mellem de to grupper ikke er så stor, som mange tror.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt var for nylig på besøg på Mændenes Hjem og hilste her på beboeren Torben. Hun er højtlønnet - han er socialt udsat. Ny undersøgelse viser, at kløften mellem de to grupper ikke er så stor, som mange tror. Keld Navntoft/Scanpix

Danskerne ønsker langt mere økonomisk ligestilling mellem samfundsgrupperne, end vi tror, der er i dag. Men faktisk er uligheden markant mindre, end vi tror. Vi har nemlig en overdrevet forestilling om, hvor rige de rige er, og hvor store uligheder der er mellem indkomsterne.

Det viser en ny undersøgelse, som ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Esben Høgh og analysefirmaet YouGov har foretaget for Ugebrevet A4.

Vi overvurderer fattigdommen

Hele 43 procent af de samlede indkomster tilfalder den rigeste femtedel, tror vi. Og det er for meget, mener danskerne og peger på 32 procent som en rimelig andel. Den faktiske andel er 36 procent.

Både den næst- og tredjerigeste femtedel har i store træk den andel af indkomsterne, som danskerne tror, de har og også mener, at de bør have. Men i bunden, hos den allerfattigste og næstfattigste femtedel, er den gal igen. Igen overvurderer vi forskellene og tror, at de fattigste har mindre at gøre godt med, end de faktisk har.

Vi tror, at den næstfattigste femtedel kun modtager 11 procent af indkomsterne og den fattigste femtedel 6 procent. Det bør være henholdsvis 15 og 12 procent af indkomsterne, mener vi. Men det er faktisk 14 og 9 procent.

"Oplevelsen af ulighed er reel nok"

Man skal imidlertid ikke hæfte sig ved, at danskerne ifølge undersøgelsen har overdrevne forestillinger om den faktiske ulighed. Det mener Kristian Weise, direktør i centrum-venstre tænketanken Cevea, som i en række analyser i det seneste år har problematiseret voksende ulighed i det danske samfund.

Det vigtige er for ham at se, at vi ønsker en større økonomisk lighed mellem top og bund i samfundet.

"Hvis man i stedet for at opdele befolkningen i femtedele havde delt den op i for eksempel de rigeste og de fattigste fem procent, havde den faktiske forskel i indkomst mellem top og bund været meget, meget større. Så på den måde er oplevelsen af stor ulighed reel nok," siger Kristian Weise til Ugebrevet A4.

"Danskerne bærer rundt på vrangbillede"

Selv om svarpersonerne i undersøgelsen er blevet spurgt til den rigeste femtedel, har de haft billeder af de ekstremt rige, som de kender fra medierne, i tankerne, når de har svaret, mener Kristian Weise. I virkeligheden rummer gruppen af de 20 procent rigeste også personer med ganske almindeligt arbejde, der blot giver lidt mere i løn end andre job, påpeger han.

Cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen mener imidlertid, at undersøgelsen dokumenterer, at danskerne bærer rundt på et vrangbillede af uligheden. Ønsket om øget lighed fremsættes dermed med udgangspunkt i et skævt billede af tingenes tilstand, mener han.

"Medierne har stort fokus på den allerrigeste procent, og hvor meget den tjener. Og sammen med de mange historier om for eksempel de såkaldte udfaldsramte og kontanthjælpspar, der ikke kan klare sig, er det med til at give danskerne billedet af en større ulighed og skævere indkomstfordeling, end der i virkeligheden er," siger CEPOS' cheføkonom til Ugebrevet A4.

Joachim B: Øg uligheden!

I Liberal Alliance glæder Joachim B. Olsen sig over, at uligheden i samfundet allerede er vokset, men vil gerne give den en tand mere.

"Uligheden er vokset fra et helt ekstremt lavt niveau til et niveau, som stadig er ekstremt lavt. Og uligheden kan godt øges lidt mere, hvis det samtidig betyder, at vi alle bliver lidt rigere," siger han til Ugebrevet A4.

LÆS HELE A4's ARTIKEL HER

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.