"Uliberalt": LA-lokalformænd kritiserer Samuelsens topstyring

En stribe lokale formænd i Liberal Alliance kritiserer nu partiets topstyring.
Politisk leder Anders Samuelsen har tidligere erkendt, at partiet er topstyret, men ledelsen har flere gange lovet sit bagland, at man med årene vil skabe mere medlemsdemokrati i Liberal Alliance.
Politisk leder Anders Samuelsen har tidligere erkendt, at partiet er topstyret, men ledelsen har flere gange lovet sit bagland, at man med årene vil skabe mere medlemsdemokrati i Liberal Alliance. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix/arkiv

Topstyringen af Liberal Alliance har taget overhånd. Sådan lyder det nu fra flere af partiets tillidsfolk forud for Liberal Alliances landsmøde lørdag.

Det skriver Politiken lørdag.

Politisk leder Anders Samuelsen har tidligere erkendt, at partiet er topstyret, men ledelsen har flere gange lovet sit bagland, at man med årene vil skabe mere medlemsdemokrati i Liberal Alliance. Ifølge en stribe lokale LA-formænd er der dog snarere sket det modsatte.

"Nu er topstyringen blevet for meget. Den øverste partiledelse holder os i et stramt greb og overlader ikke meget arbejdsfrihed til de lokale foreninger. Det synes jeg både er meget uliberalt og udemokratisk", siger Kim Løfholm til Politiken. Indtil i går var han formand for partiets største vælgerforening, Liberal Alliance København. Han er netop gået på grund af en strid med ledelsen om topstyring af kandidaten til Københavns Borgerrepræsentation.

På dagen for LA's landsmøde melder flere andre lokalformænd sig i koret og kritiserer også for første gang topstyringen i LA.

"Jeg mener, at der er behov for, at medlemmerne får reel indflydelse på partiets politik. Man kan eksempelvis ikke stille politiske forslag på landsmødet. Det stemmer overhovedet ikke overens med at være liberal", siger Ulrik Hermann, der er formand for Liberal Alliance i Favrskov, til Politiken.

Partiledelsen lægger op til at placere flere landsmødevalgte medlemmer i hovedbestyrelsen, men der er fortsat for mange folketingsmedlemmer og for få baglandsfolk i hovedbestyrelsen, mener LA's medlem af Aarhus Byråd:

"Mit største kritikpunkt ved det er, at der ikke er en større adskillelse mellem dem, som sidder i hovedbestyrelsen, og politikerne", siger Lars Boje Mathiesen, som ikke generelt kritiserer partiet for topstyring, til Politiken.

Anders Samuelsen hilser over for Politiken kritikken af topstyring "utroligt velkommen" som tegn på medlemsengagement, men lover ikke ændringer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.