Ulf Pilgaard: Glad for livet og skræmt over døden

Revykongen over alle, Ulf Pilgaard, fylder 75 år, og med en strålende karriere bag sig kan han prale af at have oplevet lidt af hvert, og den erfaring gør godt, siger han.
Ulf Pilgaard fylder 75 år i dag. 
Ulf Pilgaard fylder 75 år i dag.  FOTO: Scanpix

Han har været en del af det danske skuespilmiljø, siden han var helt ung. Han er især kendt for sin tilbagevendene medvirken i "Cirkusrevyen", men har også spillet både alvorlige og skræmmende roller i TV.

SE ULF PILGAARDS LIV I BILLEDER: KLIK HER

Nu fylder Ulf Pilgaard 75 år, og da han for fem år siden fyldte 70 år, kunne han uden bævren sige, at den erfaring som følger med alderen, er god, men døden skræmmer ham, skriver kristeligt-dagblad.dk

- Jeg har altid sagt lidt halvsmart, at jeg ikke er bange for døden. Men det passer ikke, når det kommer til stykket. Jeg er ikke nogen superhelt, der kan sige, at døden rager mig en papand. Gu? gør den så, og ligegyldigt hvad, så vil jeg ærgre mig over ikke at kunne fortsætte med at opdage verden og menneskene omkring mig. Også nu, hvor jeg har fået børnebørn. De giver livet perspektiv, siger han.

Elsker stadig livet

Fødselaren fortæller, at selvom angsten for døden er der, så fylder glæden ved livet stadig meget.

- Jeg er ret glad for livet, så hvis det virkelig var tilfældet, at man kunne stå stille her, så ville jeg gribe den chance. Det er ufattelig svært at føle alderdom, synes jeg. Eller måske snarere at få hjernen til at forstå alderdom, når man som jeg ikke mærker den i en grad, så den hæmmer mig. Det er mærkeligt at nå dertil, hvor jeg ved, at der vil være eksisterende bøger, jeg ikke når at læse, og planlagte bygningsværker, jeg ikke når at opleve. Gud ved, om jeg når at se Femern-forbindelsen?

Ikke alt er lige sjovt

Selvom Ulf Pilgaard allerede for fem år siden spekulererede over livet som ældre, så trives han stadig i bedste velgående. Men for nylig kom det frem i en erindringsbog, han har skrevet, "Mit liv som Ulf", at livet ikke kun er lutter lagkage.

I 1990'erne blev Ulf's kone ramt af en alvorlig demenssygdom, huntingtons chorea, der angriber centrale dele af hjernen og påvirker evnen til at styre bevægelser. Den kan også over tid medføre personlighedsforandring og demens.

Det har ændret Ulf og konen Gittes liv markant, og Ulf beskriver, at det kræver både omsorg og pleje, fordi Gitte er svækket. Men alt det har sekundær betydning, så længe de er sammen. Og sammen bliver de ved med at være, pointerer han. 

I bogen siger han:

Jeg ville aldrig nogensinde kunne lade Gitte i stikken i den situation og gå min vej. Det forekommer mig stadig lige så naturligt som altid, at vi skal være sammen.

Så mon ikke den populære skuespiller skal fejre sin store dag i selskab med konen Gitte, familien og en masse gode gaver.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.