Ukraines præsident ventes at beordre retræte

Petro Porosjenko vil ifølge kilde give de ukrainske soldater i Østukraine besked om at trække sig tilbage.
Ukrainske tropper ved konvoj af tunge køretøjer tirsdag. Nu ventes præsidenten at beordre tilbagetrækning fra den østlige del af landet i overensstemmelse med Minsk-aftalen.
Ukrainske tropper ved konvoj af tunge køretøjer tirsdag. Nu ventes præsidenten at beordre tilbagetrækning fra den østlige del af landet i overensstemmelse med Minsk-aftalen. Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Ukrainske soldater er torsdag eftermiddag i gang med at trække artilleri væk fra frontzonen i den østlige del af landet.

Det tolkes som et tegn på, at Ukraine anerkender våbenhvilen, der officielt begyndte den 15. februar, skriver Reuters.

Militæret viste pressen syv eller otte tunge kanoner, der blev trukket væk fra et frontafsnit ved landsbyen Paraskovijvka nord for regeringshærens bastion Artemivsk.

Tidligere observerede Reuters-journalister en større konvoj på 30 til 40 køretøjer, der trak kanoner væk på en hovedvej.

Opløsningerne fra det østlige Ukraine kommer, efter at en militær kilde har fortalt, at Ukraines præsident, Petro Porosjenko, var tæt på at beordre soldater og våben væk fra områderne for at leve op til de løfter, som Ukraine har givet under forhandlinger om våbenhvilen i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

De prorussiske oprørere i det østlige Ukraine siger, at de har påbegyndt tilbagetrækningen af tunge våben i overensstemmelse med våbenhvileaftalen fra Minsk.

Den ukrainske regering har hele tiden understreget, at den først vil begynde at fjerne sine tunge våben, når skyderiet hører op.

Kampene har de seneste dage været stærkt aftagende i det østlige Ukraine.

Tilbagetrækning af våben og soldater var omdrejningspunkt for den aftale, som blev forhandlet i den hviderussiske hovedstad mellem de krigsførende parter samt Rusland, Tyskland og Frankrig.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, beskylder torsdag EU og USA for at modarbejde Minsk-aftalen ved at true med nye sanktioner mod russere og separatister i Ukraine.

- Bag disse opfordringer ligger der en uvilje blandt disse personer og de relevante lande, EU og USA, til at søge at få gennemført, hvad der blev aftalt i Minsk den 12. februar, mener han.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.