Ukraine vil undersøge anklage om brug af klyngebomber

Den ukrainske præsidents vicestabschef er overrasket over anklager om, at Ukraines hær bruger klyngebomber.
To kvinder omfavner tirsdag hinanden foran en butik, der er ramt af granater nær lufthavnen i Donetsk. Det er i det område, at den ukrainske hær beskyldes for at have brugt klyngebomber.
To kvinder omfavner tirsdag hinanden foran en butik, der er ramt af granater nær lufthavnen i Donetsk. Det er i det område, at den ukrainske hær beskyldes for at have brugt klyngebomber. Foto: Dmitry Lovetsky/AP

Ukraines myndigheder lover at undersøge påstanden om, at den ukrainske hær har anvendt forbudte klyngebomber under en offensiv mod prorussiske oprørere i den østlige del af landet.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har i samarbejde med avisen New York Times kortlagt 12 episoder, hvor de meget upræcise klyngebomber har været anvendt og dræbt seks mennesker, heriblandt en schweizisk nødhjælpsarbejder.

Det skal være sket i omegnen af storbyen Donetsk.

Præsident Petro Porosjenkos vicestabschef er overrasket og peger på, at brugen af klyngebomber - hvis de har været brugt - ikke er blevet bemyndiget af de politiske ledere i Kijev.

- Jeg er ikke klar til at besvare dette spørgsmål, for vi må stadig selv foretage vores egne interne undersøgelse, siger Valerij Tjali.

- Vi har taget rapporten til efterretning, tilføjer hun.

Over for nyhedsbureauet AFP benægter to officerer i hæren, at denne type våben har været brugt, og en talsmand for det ukrainske forsvarsministerium afviser beskyldningerne.

- Vi beskyder ikke civile områder med granater, for det sætter deres liv i fare. Men vore modstandere angriber konstant disse nabolag, siger han.

Det fremgår af Human Rights Watch, at også de prorussiske oprørere kan have været skyldige i at bruge klyngebomber.

Hvis brugen af klyngebomber bliver bekræftet, kan det gøre forholdet mellem styret i Kijev og borgerne i Østukraine endnu mere anstrengt. I forvejen er mange østukrainere frustrerede over den ukrainske hærs strategi i kampen mod prorussiske separatister.

Det kan også belaste forholdet mellem EU og Ukraine, for de europæiske lande har i modsætning til Ukraine underskrevet konventionen, der forbyder brugen af klyngebomber.

En klyngebombe indeholder snesevis eller hundredvis af små sprængladninger, der bliver spredt og eksploderer, når granaten rammer jorden.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.