Ukraine ændrer navn på verdenskrig og tirrer Rusland

Det bliver modtaget med skuffelse i Moskva, at Ukraines regering optager navnet Anden Verdenskrig om 1939-45.
Vladimir Putin er skuffet over Ukraines beslutning om at ændre navnet på verdenskrigen i 1939-1945 til Anden Verdenskrig.
Vladimir Putin er skuffet over Ukraines beslutning om at ændre navnet på verdenskrigen i 1939-1945 til Anden Verdenskrig. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Den ukrainske regering har taget endnu et symbolsk skridt i retning af Europa og væk fra det Rusland, som den tidligere sovjetrepublik en gang var i forbund med.

Parlamentet i Kijev, Verkhovna Rada, har torsdag præsenteret et lovforslag, der officielt skal ændre navnet for krigen mod nazisterne i 1939-45 fra "Den Store Patriotiske Krig" til "Anden Verdenskrig".

Beslutningen modtages med beklagelse i Kreml, hvor talsmand Dmitrij Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau Tass kalder det en "fornærmelse mod veteranerne."

Lovforslaget forbyder med forslaget også brugen af sovjetiske symboler under mindehøjtideligheder for krigsofre.

Den ukrainske regerings initiativ kommer ikke som den store overraskelse, og ledelsen i Kijev har siden sidste vinter søgt mod Europa efter støtte, mens konflikten i den østlige del af landet hurtigt udviklede sig til decideret krig.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, sagde for nylig, at Hitler og Stalin startede verdenskrigens blodbad og dermed splittelsen af Europa.

- Man må bare beklage sådanne beslutninger blot uger før fejringen af Victory Day, så veteranerne møder fridagen med tårer i øjnene. Jeg mener veteranerne fra Den Store Patriotiske Krig, siger Peskov.

Talsmanden minder samtidig om præsident Putins advarsel i forbindelse med et besøg i Novgorod tidligere på ugen om, at forsøg på at fordreje den fælles fortid vil være ødelæggende for fremtiden.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.