Uhm! Sådan får du masser af lækre bær og frugter i haven

Du skal gøre det godt for havens små hjælpere, nemlig bierne, hvis du vil have et stort udbytte af frugt og bær senere på året.
Hjemmedyrkede bær gør sommeren endnu dejligere.
Hjemmedyrkede bær gør sommeren endnu dejligere. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, Familie Journal, Aller Media

Det summer, og haven er allerede fuld af liv, nu hvor foråret endelig er ved at have fat. Især de søde humlebier har brug for din hjælp lige nu. Til gengæld vil de så gøre deres til, at du kan høste masser af lækre bær og frugter hen over sommeren og efteråret.

Frank Kirkegaard Hansen, der er havearkitekt forklarer her, hvorfor du med fordel kan dyrke nogle bestemte blomster i din have og samtidig lade der være adgang til huler og huller, som humlebierne kan tage bolig i.

- Brumbasserne er normalt helt fredelige og hyggelige at have i haven. Desværre er der blevet færre og færre af dem de senere år, hvor der er blevet færre levesteder og vilde blomster i naturen. Som haveejer kan du hjælpe med at give dem nogle gode livsbetingelser. Her er det vigtigt, at der er nektar til dronningen i det tidlige forår, hvor hun skal lægge æg og lave yngelpleje. Heldigvis er der mange tidlige haveplanter som blåpude, vorterod, krokus, erantis, juleroser og vårlyng, som humlebierne sætter pris på, skriver Frank Kirkegaard Hansen.

Her er den nemme måde at dyrke kartofler på: Lær af den dovne kartoffelavler 

Giv dem steder at bo

Du kan gøre meget for at tiltrække humlebier til din have. Blandt andet ved at skabe gode levesteder til dem.

- Hvis du vil hjælpe yderligere, kan du selv lave levesteder til humlebierne. Til de jordboende humlebier kan du bruge omvendte urtepotter, der er gravet to tredjedele ned i jorden, og til de øvrige kan du bruge gamle fuglekasser og lignende. De jordboende humlebier bor ofte i gamle musehuller, og de tiltrækkes af duften af museurin. Derfor kan du bruge savsmuld, der har været i musebure til at lokke humlebierne hen til din brumbassebolig med, skriver han.

Bier i dit gamle fuglebo

I stedet for at hive dine gamle redekasser ned, så lad dem være til bierne. Selvom de ikke længere er et hit for fuglene, så vil dine små hjælpere blive glade for dem.

- Gamle fuglekasser kan nogle gange blive hjemsted for bier. Lad dem blot blive boende. De er ganske fredelige, og de bestøver planterne, skriver Frank Kirkegaard.

Sådan slipper du af med naboens skvalderkål, når den får bredt sig

Pelsen er praktisk

Når bierne flyver rundt i haven fra blomst til blomst, så bærer de pollen med sig, og på den måde får de bestøvet dine planter. For frugttræer og bærbuske betyder det, at de vil give masser af frugt og bær til dig. Humlebierne er særligt nyttige, fordi de kan klare de kolde forårsdage.

- Brumbasserne har ikke blot ”pels” for at se hyggelige ud. De er også meget tålsomme over for kulde og trives endda i Grønland. De er stadig på vingerne, selv om temperaturen ikke er mere end 5-6 grader. Humlebier kan flyve ved lavere temperaturer end honningbier, og de kan derfor bestøve frugttræerne, selvom der kommer en kold periode under blomstringen, forklarer havearkitekten.   

Der er masser af vitaminer i dit ukrudt: Se, hvilke du skal spise i stedet for at kompostere dem

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.