Uhm, hvor 'læggert': Slå karrysilden af pinden
Få kokken Mikkel Karstads bedste tips til friske og delikate retter med æg, som slår karrysild med kogte æg af pinden.
Porcheret æg - en klassiker.
Porcheret æg - en klassiker. Foto: Scanpix/Iris


Af Lene Lykke Hovmand, Mad & Bolig, Aller Media

Du kender udsigten ud over det dækkede påskebord: rugbrød, sild, rejer og kogte æg som tilbehør. Men hvad er mere oplagt, end at lade ægget spille hovedrollen i påsken.

- Ægget er en genial råvare, et lille naturens mirakel, som smager fortrinligt og tager sig godt ud i mange forskellige tilberedninger, siger Mikkel Karstad, der er kok i Meyers Madhus og madskribent for magasinet Mad & Bolig.

- Skal du lave en ret, der tager sig delikat ud på frokostbordet, så er et af trickene, at du skal kunne se, hvad der er i retten, siger kokken Mikkel Karstad.

Lækre bud til bordet

- Det kan fx være en salat med smilende æg, røget hellefisk og grillede syltede løg, hvor salaten er anrettet på tallerkenerne og ikke blandet sammen i en skål. I stedet for at servere påskefrokosten som en buffet kan du også anrette en overdådig rugbrødsmad med eksempelvis pocheret æg og gravad lammemørbrad og pynte med friskbælgede ærter, skalotteløg skåret i fine ringe og kørvel, siger han.

Skal det være ekstra luksuriøst kan du vælge vagtelæg eller servere æggene med rogn eller trøffel. Eller lav en smuk gul omelet med kartofler og krydderurter. Omelet er en simpel ret, men den er teknisk svær at lykkes med.

Til gengæld kan du komme alt i en omelet fra ristet chorizo til svampe og ost. Men fyld ikke for meget i – det er stadigvæk ægget der skal være i fokus.

Sådan lykkes du med en perfekt omelet. Få kok Mikkel Karstads tips til det og meget andet på madogbolig.dk

Ægget skal være friskt

- Æggets friskhed er alfa og omega, både for smag og for øjet, siger Mikkel Karstad. Han anbefaler, at du tjekker friskheden af æggene ét ad gangen.

- Et æg skal dufte friskt, og blommen skal være blank, fyldig og have en smuk klar farve, siger Mikkel Karstad, der selv foretrækker at bruge økologiske æg fra fritgående høns.

Sådan tjekker du at dine æg er gode og friske. Få Mikkel Karstads tips på madogbolig.dk

I snit spiser en dansker 240 æg om året, så man kan jo lige så godt gøre sig umage og sørge for at spise noget godt. Et æg anses for gammelt efter 28 dage, så tjek både dato og friskhed, når du slår ægget ud.

Reglen er at jo ældre hønen er, des større æg får man. Mens at jo yngre hønen er, des bedre kvalitet.

Overnight oats – sådan får du morgenmad på få sekunder.

Se også:
 

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.