Ugens vintest: Her er den bedste Amarone til prisen

Denne uges vintest tjekker de italienske Amarone-rødvine ud, og her kan du hvilken vin du lige nu skal købe for at få den bedste Amarone.
Denne uges vintest tjekker de italienske Amarone-rødvine ud, og her kan du hvilken vin du lige nu skal købe for at få den bedste Amarone.
Denne uges vintest tjekker de italienske Amarone-rødvine ud, og her kan du hvilken vin du lige nu skal købe for at få den bedste Amarone.

Der stod Amarone på programmet i denne uge. Smagningen bød på adskillige særdeles gode vine, med Erik Sørensen Vin, Vinens Verden, Hj Hansen Vin og Propperiet som de bedste, og der var lidt Carlsberg ølvalg over at vælge den allerbedste til prisen.

Men valget faldt på Pra la Morandina Amarone della Valpolicella 2008 fra Erik Sørensen Vin.

I et felt af særdeles kraftige vine skiller vindervinen sig ud ved at kombinere koncentration og intensitet med høj grad af finesse og kølighed, som bevirker at vinen glider (alt for) let og ubesværet ned i store mængder, trods en alkoholprocent på imponerende 16,5.

Tag ikke fejl - vinen har alt hvad en fuldblods Amarone skal have af volumen og pondus med toner af røg, peber og bacon i både næse og mund.

Men i tilgift har vinen en forfriskende frugtintensivitet, som bibringer vinen en - for genren - sjælden grad af næsten Quintarelli agtig elegance og mineralitet.

Og set i det lys er vinen, trods en pris på 399,95 kr. på tilbud, et super køb til prisen.

Testvinder

Pra la Morandina Amarone della Valpolicella 2008

******

Forhandler: eriksorensenvin.dk

Pris: 399,95 kr. på tilbud

Andre anbefalede vine:

Sartori Amarone della Valpolicella 2011

*****

Forhandler: Kiwi, Spar, nemlig.com samt udvalgte SuperBest butikker

Pris: 129,95 kr.

Kommentar: Sødmefuld Amarone med overraskende høj kvalitet i forhold til prisen. Kirsebær og vanilje i næsen, og rund og blød mund med righoldige mængder rosinsødme tilsat en snert af mørk chokolade.

 

Montezovo Selezione Amarone della Valpolicella 2006

******

Forhandler: eriksorensenvin.dk

Pris: 349,95 kr.

Kommentar: Super intensiv og voluminøs sag med cigarkasse i næsen, fedmefuld mund med noter af røg, peber og marcipan og med en så markant og intensiv eftersmag, at man selv i selskab med mange andre store Amaroner ikke kan undgå at blive imponeret. Ægte fuldblods Amarone, som stilmæssigt set vil please både traditionalister og modernister.     

Pigaro Amarone della Valpolicella 2011

*****

Forhandler: philipsonwine.com

Pris: 169,95 kr. ved 12 stk

Kommentar: Stilfuld Amarone i afdæmpet stil med pikant næse og frugtintensiv mund med toner af blommer, kirsebær, mandler og mørk chokolade. Fin vin til prisen.

 

Fabiano Amarone della Valpolicella Riserva 2007

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 399,75 kr.

Kommentar: Pragtfuld og magtfuld Amarone i klassisk sødmefuld opulent stil med varm kirsebærdomineret næse, særdeles fyldig og rosinsødlig mund med noter af marcipan, vanilje og trøfler og lang silkeblød finish. Lækker sag i drikkemoden alder.

 

Tenuta Chiccheri Amarone della Valpolicella 2008

******

Forhandler: eriksorensenvin.dk

Pris: 399,95 kr.

Kommentar: Dal Forno wannabe, og som sådan testens kraftigste vin - hvilket ikke siger så lidt. Helt ekstrem densitet og viskositet med særdeles generøse mængder espresso, lakrids, cigarkasse, kirsebærsten og alt hvad man ellers kan komme i tanke om der bør være i en fuldblods Amarone. Ganske imponerende, at man kan proppe så meget ned i en flaske.

 

Guerrieri-Rizzardi Amarone della Valpolicella 2009

******

Forhandler: Hj Hansen Vin / Vinspecialisten

Pris: 425 kr.

Kommentar: Det kan være svært at finde fyldestgørende superlativer for vine som Guerrieri-Rizzardi's Amaroner, som år efter år leverer resultater i den absolutte verdenselite. Super pompøs og voluminøs sag som næsten vælter ud af glasset i et inferno af smagsindtryk med righoldige mængder læder, espresso, mørk chokolade og tobak i både næse og mund. Det er dyre sager, ja vist. Men prisen er stadig kun en femtedel af de dyreste Amaroner, og kvalitetsmæssigt ligger den ikke langt bagefter. En overdådig Amarone.

 

Fabiano Amarone della Valpolicella 2009

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 275 kr.

Kommentar: Klassisk Amarone med svesker og rosiner i næsen, kakao, overmodne kirsebær og ristede kaffebønner i munden og med en lang krydret finish med noter af røg og vanilje. Et sikkert valg hvis man ønsker en god klassisk Amarone.

 

Tenuta Lena di Mezzo Amarone della Valpolicella 2008

*****

Forhandler: Propperiet

Pris: 288 kr. ved køb af 6 stk

Kommentar: Amarone i moderne fortolkning med kontrolleret sødme. Animalsk næse og frugtdreven mund med let tanninbid og noter af kirsebær og vanilje, som afrundes i lang peberintensiv finish. Godt køb til prisen.

Tedeschi Amarone della Valpolicella 2009

******

Forhandler: Vinens Verden

Pris: 319 kr.

Kommentar: Elegant og næsten sprød Amarone i moderne stil med pikant næse og sublim frugtintensiv mund med righoldige mængder kirsebær og noter af espresso og trøffel. Og med en lang intensiv eftersmag som forskanser sig i munden i en symfoni af vanilje, peber og cedertræ. Flot sag.

 

Massimago Amarone della Valpolicella 2010

******

Forhandler: Propperiet

Pris: 499 kr.

Kommentar: Indtil for en måned siden havde undertegnede aldrig hørt om Massimago. Måske ikke så underligt, for producenten er kun i gang med sin ottende årgang. Men man kan roligt vænne sig til navnet, for det er en producent som styrer direkte mod den absolutte verdenselite. På samme måde som med deres eminente Valpolicella Profasio fascineres man over den relativt lyse farve, som får en til at tænke på alt andet end en Amarone med en alkoholprocent på 16,5 %. Men det er kun indtil man dufter til vinen, hvor man på et splitsekund overbevises om, at man har med en Amarone af højeste kaliber at gøre. En moderne fortolket Amarone med elegancen i behold trods vinens ekstremt maskuline og pompøse approach med svidende bålrøg i næsen og espresso intensivitet i munden. Testens bedste vin.

FinansBureauet.dk tester hver uge en række vine, med det formål at finde de bedste vine til prisen. Alle vine smages som udgangspunkt blindt. Vinene vurderes i forhold til deres priser efter følgende skala:

 

Stjerner         Vurdering

******          Vurderes til at burde koste mindst 50 % mere end butiksprisen

*****            Vurderes til at burde koste mellem 25 og 49 % mere end butiksprisen

****              Vurderes til at burde koste mellem 1 og 24 % mere end butiksprisen

Vine der vurderes til at koste mindre end butiksprisen vil ikke blive omtalt.

Skrevet af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.