Ufødt barn døde i maven på mor: Hospital manglede sengepladser

Skånes universitetssygehus i Lund erkender nu, at et ufødt barn sandsynligvis havde overlevet, hvis ikke den gravide mor var blevet sendt hjem.
I en anmeldelse af sig selv, erkender hospitalet, at barnet "sandsynligvis ville have overlevet, hvis patienten var blevet indlagt med det samme og man da havde startet fødslen."
I en anmeldelse af sig selv, erkender hospitalet, at barnet "sandsynligvis ville have overlevet, hvis patienten var blevet indlagt med det samme og man da havde startet fødslen." Foto: Scanpix / Arkiv

Mangel på sengepladser på Skånes universitetssygehus i Lund fik tragiske konsekvenser for en højgravid kvinde på 35 år. Hun blev sendt hjem af personalet og bedt om at komme tilbage dagen efter. Men da hun kom tilbage, var hendes ufødte barn død i maven på hende. 

Det skriver aftonbladet.

Hændelsen skete i september 2015. Nu erkender hospitalet, i en anmeldelse af sig selv, at barnet "sandsynligvis ville have overlevet, hvis patienten var blevet indlagt med det samme, og man da havde startet fødslen."

Kvinden var gravid med sit første barn i uge 41, da hun kom ind på hospitalet med veer. Barnets hjerterytme var normal, men kvinden havde højt blodtryk, og personalet besluttede at sætte gang fødslen.  

Men eftersom der ingen ledige sengepladser var, ombestemte personalet sig og sendte altså i stedet kvinden hjem med besked om, at komme igen dagen efter.

På vej hjem kom kvindens veer igen, men personalet på sygehuset insisterede på, at hun skulle vente til de var blevet mere regelmæssige. Dagen efter var det for sent, skriver aftonbladet. 

Hospital melder sig selv

Ti måneder efter hændelsen har Skånes universitetshospital anmeldt sig selv til Inspektionen för vård och omsorg - en statslig myndighed under Socialstyrelsen, som holder opsyn med virksomheder inden for social- og sundhedsområdet.

Hospitalet tilføjer i anmeldelsen, at den manglende mulighed for indlæggelse "har påvirket de medicinske beslutninger."  

Den fungerende direktør på sygehuset, Jessica Wixell Callmer, udtaler ifølge aftonbladet:

- Der er en enorm tragedie, og vi føler med familien, vi nu arbejder på at udvide antallet af senge. 

Pressede fødegange i Danmark

Forholdene på fødeafdelingerne har også været i mediernes søgelys herhjemme. Avisen.dk har tidligere beskrevet de pressede forhold, som landets jordemødre arbejder under.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.