Udviklingshæmmede Marlene kan miste sin boligydelse: ”Hendes tilværelse er truet”

Knud Erik Hildebrandt frygter for de konsekvenser, som regeringens bebudede besparelser på boligydelsen vil få for hans udviklingshæmmede datters liv.
45-årige Marlene Hildebrandt risikerer at miste en del af sin boligydelse, hvis finansloven vedtages i sin nuværende form.
45-årige Marlene Hildebrandt risikerer at miste en del af sin boligydelse, hvis finansloven vedtages i sin nuværende form. Foto: Privat

Debatten raser i disse dage om regeringens bebudede besparelser på boligydelsen.

Og en af dem, der følger godt med, er den 69-årige Knud Erik Hildebrandt. Hans datter Marlene Hildebrandt er nemlig en af dem, der risikerer at få barberet sin boligydelse ned, hvis forslaget bliver vedtaget.

45-årige Marlene Hildebrandt er udviklingshæmmet og lever af en førtidspension. Hun bor sammen med 13 andre udviklingshæmmede på Pensionat Saustrup ved Holstebro. Det er bygget op som en almindelig boligforening, hvor beboerne bor i hver deres toværelses lejlighed og har en lejekontrakt som i alle andre typer af lejeboliger. Marlene Hildebrandt har derfor ret til boligydelse, men fordi hun har fået tilkendt førtidspension før 2003, er hun en af de omkring 15.000 udviklingshæmmede, som foreningen LEV anslår bliver ramt af regeringens bebudede besparelser på boligydelsen. Også mange pensionister rammes. I alt 22.500 husstande vil i 2020 blive ramt og miste op til 6000 kroner om året, viser regeringens egne beregninger.

Og Knud Hildebrandt er rasende på sin datter og hendes bofællers vegne.

- Det er noget forbandet svineri. De har ikke en jordisk chance for at gøre andet end at finde sig i det, siger han.

"Hendes tilværelse er truet"

Knud Erik Hildebrandt frygter, at de udviklingshæmmede bliver trukket hjem til alternative boformer af deres respektive kommuner, hvis de ikke længere har råd til at betale husleje. Og det vil være en katastrofe, mener han.

Han er bange for de konsekvenser, det vil få for hans datters liv. I de godt 12 år, hvor hun har boet på Pensionat Savstrup, er der nemlig sket en kolossal udvikling i hele hendes måde at være og kommunikere på. Han tør derfor ikke tænke på, hvad der vil ske, hvis en lavere boligydelse koster hende boligen.

- Hendes tilværelse er truet, siger han.

Foto: Privat. Knud Erik Hildebrandt er rasende over regeringens bebudede besparelser på boligydelsen.

I forvejen er området ramt af besparelser og krav om større egenbetaling til blandt andet kørsel og rengøring, fortæller Knud Erik Hildebrandt, der ikke kan bære tanken om, hvis datteren skal væk fra sit hjem.

- Det ville være en katastrofe. Det sted betyder virkelig meget for hende, siger han.

På onsdag er der indkaldt til hastedebat om sagen i Folketinget. Det er samme dag, som finansloven for næste år skal tredjebehandles og endeligt vedtages. Aftalen om boligydelsen er en del af den samlede finanslov, som Dansk Folkeparti i første omgang havde nikket ja til. Allerede i september satte Avisen.dk fokus på, at den ville give besparelserne i boligydelsen, men nu er sagen eksploderet, og Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen erkender, at partiet ikke kan stemme for finansloven i sin nuværende form.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.