Udviklingsbistanden skaber inten splid hos S

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kritiseres internt i S for sit loft over udviklingsbistanden.
Socialdemokraternes Yildiz Akdogan er ikke enig med sin partiformand.
Socialdemokraternes Yildiz Akdogan er ikke enig med sin partiformand. Foto: MORTEN LANGKILDE/Polfoto

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) møder kritik internt i sin folketingsgruppe, fordi hun har meldt ud, at hun ikke har tænkt sig at hæve udviklingsbistanden i en kommende valgperiode, som hun ellers havde lagt op til i regeringsgrundlaget fra 2011.

- Kort sagt er jeg rigtig skuffet over den udmelding, siger det socialdemokratiske folketingsmedlem og kandidat til det kommende valg i København Yildiz Akdogan.

Regeringen har ellers haft som mål at bringe udviklingsbistanden op på én procent af bruttonationalindkomsten (BNI) fra de nuværende 0,8 procent, men fredag meldte statsministeren og finansminister Bjarne Corydon (S) ud, at det ikke kommer til at ske i en kommende valgperiode.

- Jeg var så sent som i går ude at kritisere Venstre, der går til valg på at sænke udviklingsbistanden til 0,7. Og så gør det ondt at høre, at mit eget parti ikke tænker lidt mere visionært, siger Yildiz Akdogan til Ritzau.

- Jeg er oprigtigt ked af, at mit parti ikke er mere ambitiøs på dette område. I en tid, hvor verden bløder, og der er forfærdelige krige og katastrofer, synes jeg, det er et meget uheldigt signal at sende. Det er ikke nu, vi skal spare. Tværtimod.

Fredag begrundede finansminister Bjarne Corydon beslutningen med, at Socialdemokraterne i stedet gerne vil prioritere sygehuse, ældre og de små børn.

- Jeg synes, det er en forkert tangent at gå ud af, at holde det i forhold til om man skal prioritere sine egne eller andre. Problemet går ikke væk af den grund. Udviklingspolitik er et spørgsmål om langsigtede investeringer, siger Yildiz Akdogan.

Hun mener også, at udmeldingen om udviklingsloftet er uheldig set i lyset af, at FN til september vedtager nye udviklingsmål, som skal erstatte 2015-målene.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.