Udskift din harddisk og spar penge

En ny harddisk kan gøre underværker for din computers hastighed, og du kan spare tusinder af kroner i forhold til at udskifte hele maskinen.
Er din computer blevet langsom? Du behøver ikke at købe en ny. Skift hellere harddisken.
Er din computer blevet langsom? Du behøver ikke at købe en ny. Skift hellere harddisken. Foto: /free

Så snart din computer er bare et par år gammel, sker der pludselig noget med dens hastighed. Den kan være flere minutter om at åbne programmer og endnu længere tid om at tænde og starte. Men løsningen behøver ikke at være en helt ny maskine.

Du kan nemlig udskifte "hjernen" i computeren, så den får nyt liv. Din computer kan arbejde meget hurtigere, hvis du udskifter din 4-5 år gamle harddisk med en ny "SSD", Solid State Drive. Har du en Mac, kan besparelsen være virkelig stor, da du skal af med minimum 9000 kroner for en ny Apple-computer, fortæller Andy Vestergård, indehaver af Duckshouse Mac Service i København.

- Du sparer flere tusinde kroner ved at udskifte disken, og det får den til at køre 10-12 gange hurtigere end før, siger Andy Vestergård.

En SSD-disk med 500 GB plads koster omkring 1600 kroner, og hvis du ikke har brug for så meget plads, kan du vælge en mindre og billigere model, for eksempel en 256 GB til 700-800 kr. Der findes mange steder, som kan klare udskiftningen for dig mod betaling, men det er også muligt at gøre det selv.

- Der findes guides på nettet, men man skal virkelig være forsigtig, hvis man kaster sig ud i det på egen hånd, siger Andy Vestergård.

Det er vigtigt at læse op på, hvordan en udskiftning foregår, og hvilke muligheder du har med lige præcis din computermodel. Og så er det en fordel at alliere dig med en computerkender, hvis du ikke selv har forstand på mekanikken.

- Ofte kan du finde en video eller guide på for eksempel YouTube på præcis din model. Læs og se flere af dem igennem, til du kan gøre det i søvne, og følg efterfølgende en af videoerne slavisk, når du skifter harddisken, siger Morten Sahl Madsen, der er forbrug- og testredaktør på bladet Computerworld.

Han forklarer, at nogle modeller er nemmere end andre, når det kommer til at udskifte dele. De nyere MacBook Pro-computere er særligt besværlige, og her kan det være nødvendigt med en professionel hjælper. Hvis der stadig er garanti på din computer, skal du huske at undersøge, om det påvirkes af en udskiftning af for eksempel harddisken.

- Research er det absolut vigtigste, inden du går i gang. Det kan gå grueligt galt, hvis du kommer til at hive en ledning ud af sin port eller kommer til at ridse noget med en skruetrækker. Vær meget forsigtig, siger Morten Sahl Madsen.

Fakta: Solid State Disk

- En ny type lagringsdisk, som benytter flash i stedet for bevægelige læsehoveder og roterende plader, som vi kender det fra ældre typer harddiske.

- Kan give computeren et opstartstid på helt ned til 8-10 sekunder.

- Bruger mindre strøm end en traditionel harddisk. Det betyder længere batteritid på din bærbare computer.

- Er langt mindre modtagelig over for stød i forhold til en harddisk, fordi den ikke har roterende og bevægelige dele i sig.

Kilde: ssddisk.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.