Udredningsrod: Fire ud af ti patienter venter for længe

Regionerne har svært ved at overholde udredningsretten, der giver patienter ret til en diagnose inden for 30 dage.
Udredningsretten trådte i kraft 1. september 2013 og siger, at man har ret til at blive udredt inden for 30 dage efter, at hospitalet har modtaget henvisningen fra ens læge. Det har regionerne dog svært ved at leve op til.
Udredningsretten trådte i kraft 1. september 2013 og siger, at man har ret til at blive udredt inden for 30 dage efter, at hospitalet har modtaget henvisningen fra ens læge. Det har regionerne dog svært ved at leve op til. Foto: Scanpix

Om få dage kan udredningsretten holde sin to års fødselsdag, men der bliver ikke ret meget at fejre. For selv om landets regioner fik varslet patientrettigheden ni måneder før den trådte i kraft, har de fortsat mere end svært ved at stille diagnoser inden for de 30 dage, som retten foreskriver. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

Fra april sidste år til og med marts i år har over 113.000 danskere - svarende til 38 procent af de patienter, som er i et udredningsforløb - ventet mere end 30 dage på deres diagnose.
I årets første kvartal lå den gennemsnitlige udredningstid endda på rekordhøje 39 dage. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

- Det tal er alt for højt. Der er alt for mange, som ikke bliver udredt til tiden, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter, til Ekstra Bladet.

Udredningsretten trådte i kraft 1. september 2013 og siger, at du har ret til at blive udredt inden for 30 dage efter, at hospitalet har modtaget henvisningen fra din læge. Kan det ikke lade sig gøre, har du ret til at få lagt en plan for, hvordan udredningen så kan foregå.

- For nogle sygdomme er udredningen så kompleks, at en frist på 30 dage rent sundhedsfagligt oftest ikke giver mening. Men det kan altså langt fra forklare, at fire ud af ti patienter venter for længe på deres diagnose. Kapacitetsproblemer er også en del af forklaringen, mener Morten Freil.

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman forklarer, at en stor del af patienterne får tilbud om hurtigere udredning, men de vælger at takke nej.

- De foretrækker at blive undersøgt på deres lokale sygehus, selv om det betyder, at der er længere ventetid, forklarer Ulla Astman, som dog medgiver, at det ikke inden for alle områder er muligt, at tilbyde patienterne udredning inden for 30 dage.

- Der er nogle flaskehalse, hvor vi mangler specialister og derfor ikke kan udrede patienterne i tilstrækkeligt omfang. Det skal vi gøre bedre, siger Astman.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.